Amsterdam vreest terroristische aanslag

Het gemeentebestuur denkt dat de hoofdstad veiliger is dan een paar jaar geleden, en zegt stevig greep te hebben op geradicaliseerde moslimjongeren. Toch houdt het rekening met een terroristische aanslag in de komende jaren. Dit schrijft het college in rapporten die afgelopen weekend zijn verstuurd aan de gemeenteraad, aldus de Telegraaf.
Amsterdam voert sinds 2004 een actief antiterrorismebeleid, dat na de moord op Theo van Gogh verder is uitgewerkt en uitgevoerd. Het stadsbestuur heeft nu laten onderzoeken of dit beleid nog werkt. Het blijkt dat er anno 2012 meer kennis, alertheid en tegenwicht is. Jihadistische netwerken zijn verzwakt, maar er is toch een dreiging, vooral van buiten. Hierbij is er nu meer aandacht voor een dreiging vanuit eenlingen.

„Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de tweede- en derdegeneratiejongeren in hun identiteitsontwikkeling op zoek zijn naar antwoorden over hun positie, status, trots en voortbestaan van hun eigenheid (culturele, etnische en/of religieuze identiteit) in de Nederlandse samenleving. Door de zwakke religieuze en culturele infrastructuur voor deze risicogroepen zijn zij mogelijk vatbaar voor simplistische (ondemocratische) boodschappen van individuen of organisaties uit binnen- en buitenland”, schrijft het stadsbestuur. Er zijn zorgen over polarisatie, islamofobie en maatschappelijk onbehagen.

In de hoofdstad wordt een groep jihadisten actief gevolgd door onder meer de geheime dienst AIVD en de politie. Radicale moslimorganisaties als Sharia4Holland en Hizb ut Tahrir opereren vooralsnog binnen de kaders van de wet, maar worden door het extreme doel dat zij nastreven toch in de gaten gehouden. Vorig jaar werden drie Amsterdammers aangehouden, die in België worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Begin dit jaar werd een Amsterdammer gepakt die wilde reizen naar een strijdgebied in het Midden-Oosten en werden er ook drie Amsterdammers gearresteerd op verdenking van onder meer financiering van een jihadistisch netwerk en deelname aan een terroristische organisatie.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?