AmsterdamFM daagt oud-topschaatser Jan Bos uit

Sportieve AmsterdamFM-ers opgelet!

Altijd al benieuwd geweest hoeveel vermogen jij weg kunt trappen op een fiets? Grijp dan nu je kans. Geef je op en ga de strijd aan met Jan Bos!

Het Human Power Team gaat proberen deze zomer met een ligfiets het wereldrecord sprint (133 km/h) en het werelduurrecord (91,5 km/h) te veroveren. Niels Lommers en Kaj Emanuel, studenten van de VU Amsterdam, doen hiervoor onderzoek naar de mogelijkheden van de Stud-Drive.

Met de Stud-Drive maken de fietspedalen een ovale beweging in plaats van een ronde. Deze unieke Stud-Drive wordt gebruikt bij de wedstrijdfiets en het team wil weten wat dit oplevert voor de snelheid. In ligfietspositie wordt de Stud-Drive (met en zonder ovaal kettingblad) vergeleken met een standaardsysteem.

 

Wat is precies de bedoeling?
Jan Bos is één van de deelnemers aan het onderzoek. Hierbij gaat hij proberen om zoveel mogelijk watt weg te trappen. Ook jij kunt nu meedoen! Je kunt zo te weten komen hoeveel aanleg je hebt voor het sprinten op de fiets. Daarnaast kun je je eigen krachten meten met die van een topsporter.

Hoe?
De test wordt gedaan door middel van korte sprintjes. In totaal zal je 6 keer 5 seconden moeten sprinten. De test wordt gedaan in groepjes van maximaal 3 personen en dan ben je maximaal 2 uur kwijt. Je kunt je individueel opgeven, maar het handigste is als je met z’n drieën bent.

Wie?
De testopstelling is geschikt voor mensen met een binnenbeenlengte van 77 cm of langer (met sportschoenen aan). Ben je kleiner dan pak ‘m beet 1.72 en wil je meedoen, meet dan even je binnenbeenlengte op. Een handige manier om dat te doen is door tegen een muur te staan en dan een boek zo hoog mogelijk tussen je benen tegen de muur te drukken. Kijk waar de bovenkant van het boek de muur raakt en meet dan de afstand van de grond tot die plek.
LET OP: voorwaarde om mee te mogen doen aan dit onderzoek is dat je meerderjarig bent!

Wanneer?
Tot en met vrijdag 25 mei zijn er per dag verschillende tijdstippen beschikbaar. Kun je alleen ’s avonds? Dit is geen probleem. Zorg er dan voor dat je met een groep van drie bent en geef door op welke avond jullie kunnen, dan wordt deze gereserveerd (als er plek is). De test vindt alleen doordeweeks plaats.

Waar?
De metingen worden gedaan in het gebouw van de Medische Faculteit van de VU, in lokaal G424. Het adres van het gebouw is de van der Boechorststraat 7, in Amsterdam.

Meedoen aan het onderzoek gebeurt op vrijwillige basis. Als je meer trapt dan Jan Bos volgt er een eervolle vermelding op deze site met foto. Bovendien lever je mogelijk een bijdrage aan het behalen van een wereldrecord!

Wie o wie gaat de uitdaging aan en verslaat Jan Bos? Ben je enthousiast en wil je graag meedoen, mail dan je naam, leeftijd en contactgegevens door naar info@amsterdamfm.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

 

Zie ook www.hptdelft.nl

Leave a Reply