AmsterdamFM zoekt uit: Sinterklaas in Amsterdam

In ‘AmsterdamFM zoekt uit’ is de afgelopen dagen gekeken naar hoe Sinterklaas in Amsterdam en omstreken gevierd gaat worden. Niet de meningen, maar de feiten stonden centraal: hoe wordt het feest gevierd op scholen, in winkels, in ziekenhuizen en in randgemeentes.

 

 

Pragmatische winkeliers
Uit de rondvraag blijkt dat veel winkeliers afwachten op wat er te zien is in het Sinterklaasjournaal van de NTR. Veel banketbakkers kiezen voor een abstractere Sinterklaassfeer zonder Sint- of Pietafbeeldingen. Het personeel van het Bart Smit-filiaal in de Bijlmer ‘nuchter’ blijft: “Hier gaat niets veranderen”.

 

Amsterdamse scholen passen zich aan
Veel basisscholen in Amsterdam geven te kennen de richtlijn van de gemeente Amsterdam te volgen. De gemeente adviseert scholen en andere semi-overheidsinstanties om een mix te maken van Zwarte Pieten, gekleurde Pieten en Roetveegpieten zonder onderdanige rol. Deze ontwikkelingen staan in contrast met de resultaten van een landelijke enquete van vakbond CNV onder leraren. Daarin geeft en groot deel aan dat er op hun school weinig tot niets verandert aan het uiterlijk van Piet.

 

Contrast stad en randsteden
Daar waar scholen, gemeentelijke instanties en organisatie de intocht in Amsterdam duidelijk aanpassingen maken in het uiterlijk van Piet, passen randgemeentes van Amsterdam amper iets aan. De organisatie van de intocht in Uithoorn geeft aan: “Once you go black, you never go black”. In Diemen wil de organisatie geen veranderingen doorvoeren. Daarnaast wenst de organisatie geen publiciteit rondom de intocht.

 

 

 


More Berichten for Show:

Comments are closed.