Sprookjesachtig Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival wordt zaterdag officieel geopend door Prinses Beatrix die het kunstwerk ‘Northern Lights’ zal ontsteken. Het thema van deze vierde editie van het Amsterdam Light Festival is ‘vriendschap’. Met dit thema creëert het Amsterdam Light Festival niet alleen een podium voor lichtkunst en hun ontwerpers, maar ook de bezoekers krijgen een opdracht: zij worden namelijk gevraagd om tijdens de tocht te bedenken wat vriendschap voor ons en onze tijd kan betekenen.

Donderdag 26 november was de perspreview van de Water Colors vaarroute en AmsterdamFM was hierbij aanwezig.

Amsterdam Light Festival is oorspronkelijk begonnen als de ‘Christmas Canal Parade’, een parade over de Prinsengracht die op de zaterdag voor kerst over de grachten voer. Wegens groot succes werd de Christmas Canal Parade uitgebreid en zo onstond het Amsterdam Light Festival.

Vriendschap kan door iedereen anders worden opgevat. Wat wel vaststaat is dat vriendschap niet aan wetten gebonden is. Ieder beslist zelf met wie hij vrienden wil worden en iedereen vult dit anders in. Die diversiteit is ook terug te vinden in de in totaal 38 kunstwerken tijdens deze editie van Amsterdam Light Festival.

De Water Colors vaarroute vertrekt vanaf het Centraal Station en duurt ongeveer 75 minuten. De verlichte tekst ‘Today I love you’ is het eerste kunstwerk op de route dat te bewonderen is. De Italiaanse kunstenaar Massimo Uberti heeft deze zin geschreven, een zin waarvan hij hoopt dat deze iedere dag door iedereen zal worden uitgesproken.

IMG_8280

Normaal gesproken keert een kunstwerk niet terug bij het Amsterdam Light Festvial. Dit jaar komt daar echter voor het eerst verandering in. ‘My light is your light…’ is dit jaar namelijk opnieuw te bewonderen. Het kunstwerk staat voor de onzekerheid van het bestaan. De zes verlichte figuren zijn vluchtelingen die er vermoeid bijstaan alsof ze net zijn komen aanvaren uit een ander land.

IMG_8312
Naast de Water Colors vaarroute kun je ook de wandelroute ‘Illuminade’ lopen. Deze wandeling duurt ongeveer 90 minuten en is 3 kilometer lang. Het Amsterdam Light Festival duurt tot en met 17 januari.

Kijk voor meer informatie op www.amsterdamlightfestival.com

Foto’s door Sophie Boshouwers


More Berichten for Show:

Comments are closed.