Amsterdamse studentenkamer duurst in Nederland

Wie een studentenkamer wil in of rondom Amsterdam, betaalt de hoofdprijs. Bijna 500 euro kost een gemiddelde kamer in de hoofdstad. Te duur, zo stelt studentenvakbond LSVB.

‘Je betaalt vaak meer dan dat je kamer waard is’, zegt LSVB-voorzitter Kai Heijneman. ‘ Maar het tekort in bepaalde steden is zo hoog dat huurbazen veel geld kunnen vragen; als student heb je geen keus als je ver weg woont. Eigenlijk is er maar één manier om dat op te lossen en dat is meer kamers bouwen.’

Voor de analyse zijn 15.000 op internet aangeboden kamers onder de loep genomen (Kamernet.nl, Kamers.nl, Kamer.nl). Een gemiddelde kamer in Amsterdam blijkt verreweg het duurst: 493 euro per maand. Daarvoor heeft een bewoner dan gemiddeld 15 vierkante meter aan woonruimte en betaalt dus per vierkante meter 36 euro per maand. Ook in Amstelveen, Zaandam en Diemen is het duur wonen per vierkante meter, zo blijkt. Wie goedkoop wil wonen, moet naar studentensteden als Tilburg, Enschede en Groningen. Daar betaal je maar een goede 20 euro per vierkante meter aan studentenkamer, oftewel 45 procent minder dan in de hoofdstad.

Vooral in Amsterdam en Utrecht is het tekort groot’, legt Heijneman uit. Om dat tekort aan te pakken is in 2011 een Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting opgesteld door huisvesters, gemeenten en de landelijke overheid. Dat plan moet 16.000 kamers opleveren in de periode tot 2016, maar bovenal gemeenten en bedrijven bij elkaar brengen, laat een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Leave a Reply