Amsterdamse uitvaart vooral met een lach en een enkele traan

Welke keuzes maakt de Amsterdammer als het gaat om zijn / haar uitvaart?
De voorkeur ligt bij een intieme uitvaart met humor en openheid.
Dat is de uitkomst van het onderzoek ‘Hoe denken Amsterdammers over de dood en hun uitvaart’ dat uitvaartorganisatie Hier en Hierna heeft gehouden onder bijna 200 Amsterdammers.

De helft van de respondenten wil de uitvaart in Amsterdam laten plaatsvinden, waarbij De Duif, Zorgvlied en De Nieuwe Ooster als favorieten uit de bus komen. Daarnaast kiest twee derde voor een crematie.
Qua aankleding valt op dat 93% wil dat er muziek wordt gedraaid. Uiteraard komen ook de rouwkaart, de kist en de speech op het wensenlijstje voor.

De vraag of de familie op de hoogte moet worden gesteld van de uitvaartwensen wordt door 75% van de respondenten met Ja beantwoord. Toch geeft vervolgens 50% van de respondenten aan dat zij hun uitvaartwensen nog niet hebben besproken met de familie.

Tot slot nog de grootste ‘uitvaart ergernissen’ die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen: uitvaartbegeleiders en geestelijken die te veel op de voorgrond treden en zich stijf gedragen; gevolgd door onpersoonlijke speeches en ongepast gedrag van gasten (te hard praten en kauwgom kauwen).

Het volledige persbericht over het onderzoek en de link naar het onderzoek zelf vindt u op de site www.hierenhierna.nl

Leave a Reply