Bart Leeuwenburgh over de 17de-eeuwse Verlichtingsheld Adriaan Koerbagh

Filosoof en historicus dr. Bart Leeuwenburgh, schrijver van het pas verschenen boek over de 17de-eeuwse vrijdenker Adriaan Koerbagh ‘Het noodlot van een ketter’, was op woensdag 22 mei tussen 15.00 en 16.00 uur te gast bij AFM Kunst&Cultuur.

De Republiek en Amsterdam in het bijzonder, stonden weliswaar bekend om hun tolerantie, maar Koerbagh’s spottende aanklacht tegen de dogma’s van de heersende protestantse kerk, maakte de fundamentalistische, gereformeerde predikanten witheet en woedend. De jurist en medicus Koerbagh was een geestverwant van de even revolutionaire filosoof Spinoza, maar veel ongeduldiger in zijn streven het gewone volk te ‘verlichten’ met kennis en wetenschap. Hij publiceerde twee boeken in het Nederlands (i.p.v. in het Latijn) waarin hij o.a. afrekende met de heiligheid van de bijbel, dat volgens Koerbagh een gewoon boek was, waar veel fouten en onmogelijkheden in stonden: de ‘drie-eenheid’ was een absurd idee en Jezus een gewoon mens. De burgemeesters en rechters voelden zich gedwongen om hem voor tien jaar in de gevangenis op te sluiten, waar hij een jaar later op 36-jarige leeftijd overleed.

Leeuwenburgh schreef een prachtig boek over deze held van de Verlichting, waarmee hij een belangrijke bijdrage levert aan zijn herwaardering, hopelijk uitlopend op een waardig gedenkteken in Amsterdam.

U kunt het interview terugbeluisteren via: http://www.salto.nl/streamplayer/stadsfm_ondemand.asp?y=13&m=05&d=22&t=1500&s=160

 

 

Leave a Reply