Beatrix Ruf treedt af als directeur Stedelijk Museum

Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum heeft dinsdag bekend gemaakt per direct terug te treden als directeur van het museum. Haar positie lag al enige tijd onder vuur nadat onderzoeksjournalisten van het NRC hadden ontdekt dat zij een zeer lucratieve nevenfunctie niet had vermeld in het jaarverslag. Het gaat om haar BV Currentmatters, een kunstadviesbedrijf dat ook adviezen bleek te geven aan het museum. In 2014, het jaar waarin Ruf aantrad, maakte Currentmatters een winst van 400.000 euro. In het laatste jaarverslag, van 2016, worden 20 nevenfuncties van Ruf vermeld, maar ontbreekt Currentmatters.
Het museum heeft aangekondigd dat de Raad van Toezicht onderzoek gaat doen hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Verder zal Jaap Van Slooten, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van beloningsregels, evalueren of het geld dat Ruf met haar nevenfuncties verdiende in overeenstemming was met de Wet Normering Topinkomens, de WNT.

Ruf was sinds 2014 directeur van het Stedelijk en geldt als een van de meest invloedrijke mensen in de internationale kunstwereld. Toch daalde het bezoekersaantal sinds haar aantreden met 20%.
Haar voorgangster, Ann Goldstein, vertrok ook al na een kleine drie jaar bij het museum. Haar werd met name een moeizame communicatie met bezoekers en pers verweten.

Comments are closed.