Bezuinigingen zzp’ers raken Amsterdam het hardst

Gemeenten waar veel zzp’ers werkzaam zijn, vrezen de plannen van het kabinet voor de versobering van de zelfstandigenaftrek, dat schrijft NRC next vandaag. Vooral Amsterdam zal de gevolgen van de maatregelen voelen. Het aantal zzp’ers is van alle Nederlandse steden het grootst in Amsterdam. De steden Amsterdam en Den Haag denken dat de druk op de bijstand straks te groot wordt, als zzp’ers met hun praktijk moeten stoppen. NU vandaag heeft een eigen onderzoek gedaan en kwam op basis daarvan tot deze conclusie.  Het kabinet is voornemens om ieder jaar 300 miljoen euro te bezuinigen op de zelfstandigenaftrek, een fiscaal voordeel voor zzp’ers waardoor er 7.280 euro van de inkomsten belastingvrij blijft. Zo ontstaat een belastingvoordeel van 2.700 euro. De lastenverzwaring zal dus zwaarder aankomen bij gemeenten met veel zzp’ers dan bij gemeenten met een lage concentratie freelancers. De bezuinigingen kunnen daarom op veel kritiek rekenen van de betrokken wethouders.

Op basis van data van het CBS over waar de meeste zzp’ers wonen, signaleert NU een aantal gemeenten waar een grote concentratie freelancers woont. In Amsterdam is 15,7 procent van de beroepsbevolking actief als freelancer. Ook Den haag (11,9 procent) en Utrecht (12,3 procent) herbergen veel zzp’ers. De vrees bestaat dat als de bezuinigingen inderdaad doorgaan, freelancers met weinig inkomen zullen stoppen. Andreé van Es, wet houder van Werk en Inkomen in Amsterdam zei tegen NRC next:

“De bezuiniging op zzp’ers is een klap die veel van hen niet zal overleven. Vooral voor diegene die dankzij de zelfstandigenaftrek het hoofd maar net boven water kunnen houden.”

 

De zelfstandigenaftrek staat al langer ter discussie. De Commissie van Dijkhuizen, die een nieuw belastingsysteem onderzocht, raadde aan om de aftrek in z’n geheel af te schaffen. Het kabinet ging daar voor een deel in mee, door een half miljard bezuinigingen aan te kondigen. Dat leverde een protestactie van de zzp’ers op. Nu is er dus sprake van een jaarlijkse bezuiniging van 300 miljoen euro.

 

Leave a Reply