Bij slaaptekort dreigt kind te dik te worden

Volgens neuroloog Hans Hamburger van het WaakSlaapCentrum in het Slotervaartziekenhuis kan bij structureel weinig slaap van kinderen de stofwisseling in de war raken waardoor kinderen te dik worden. Kinderen die in de avonduren gamen en er een latertje van maken kunnen in hun lagereschooltijd zodoende dikker worden. De kans is groot dat deze leerlingen hierdoor voor altijd vast zitten aan overgewicht. Dit meldt Het Parool in de editie van 13 maart jl. Volgens de neuroloog Hamburger wordt hier onvoldoende aandacht aan besteed : de strijd tegen obesitas richt zich vooralsnog met name op gezonder eten en meer bewegen.

UIt bevindingen van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) waar Hamburger voorzitter van is, bleek eerder dat kinderen 'net krapjes aan' genoeg slaap slaaptijd krijgen : Tot 12 jaar is 11 tot 12 uur per nacht de norm. Daarna, tot 25 jaar, 9 tot 10 uur. In geval van oververmoeidheid raken kinderen onhandelbaar. Stel je daarbij voor dat het label adhd wordt geplakt en Ritalin wordt voorgeschreven : dit medicijn heeft weer als mogelijke bijwerking dat je kind 's nachts niet goed slaapt.

Tot slot meldt Het Parool dat de NSWO heeft gemeten dat maar liefst de helft van de Nederlanders niet tevreden is over de kwaliteit van de eigen slaap. Ruim een kwart maakt zich zorgen over slaapgebrek.

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?