Homomuseum in Amsterdam Museum

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm

Foto: Menne Vellinga ©2013 AmsterdamFm

Een ‘bewogen’ Dolly Bellefleur

AmsterdamFM (Menne Vellinga) in gesprek met Annemarie de Wildt (conservator): Amsterdam Museum AidsAM011213

Dolly Bellefleur treedt op tijdens aandacht voor Wereld Aids Dag 1 december in het Amsterdam Museum: 1dec13 AmsterdamMuseum

Op Wereld Aids Dag 1 december heeft het Amsterdam Museum in de schuttersgalerij een Aids Memorial Quilt onthuld. Annemarie de Wildt (conservator) legt uit waarom het voor het museum zo’n belangrijke aanwinst is. De Wildt: “De quilts zijn een nationaal erfgoed geworden. Twee worden het Amsterdam Museum geschonken.” Samen met de Reinwardt Academie is er onderzoek gedaan naar de stukken. (De Reinwardt Academie is een academie waar een opleiding op het gebied van cultureel erfgoed op HBO-niveau in Nederland gegeven wordt.)

Elders in het museum is een grote vitrine ingericht met kleding gedragen door Hellun Zelluf (Geert Vissers 1960- 2006). De bijzondere stukken zijn ontworpen en aan het museum geschonken door Tycho Boeker die tegenwoordig o.a. De Toppers, Trijntje Oosterhuis en 2Unlimited kleedt.
Tegen de achterzijde van de kast is een bekend portret van Hellen Zelluf geplaatst. Maker van deze foto is Erwin Olaf. Jan Carel Warffemius heeft in de loopt der jaren al heel wat homogeschiedenis vast gelegd op de gevoelige plaat. Uit zijn collectie is een grote selectie van de sfeerbeelden van de spraakmakende Club Chique/Gay Dating Show; waarvan ook nog een video te bekijken is.

Aids Memorial Quilt
De Aids Memorial Quilt is in 1987 ontstaan in San Francisco en het initiatief bereikte ook Nederland. De quilts zijn een verzameling gedenkdoeken met namen en beelden van mensen die zijn overleden aan de gevolgen van aids.

Gay Dating Show
De Gay Dating Show was begin jaren ’90 een veel bekeken quasi-liefdesquiz, waarin optredens, interviews en voorlichtingsfilms elkaar afwisselden. Zanger en aidsactivist Geert Vissers presenteerde de show in het personage van Hellun Zelluf. De formule om aidsvoorlichting te vermengen met amusement was uniek.
Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen door Tycho Boeker en Vincent van der Kaap.

Condooms
Van het Aidsfonds heeft het museum condooms gekregen om bij deze expo uit te delen. Menig bezoeker zal verrast zijn.

Homomuseum
Eerder had het café van Bet van Beeren al een plek gekregen in het Amsterdam Museum.
Op de vraag of het Homomuseum, dat er maar niet wil komen, mogelijk een deel van de vaste collectie van het Amsterdam Museum moet worden zegt conservator Annemarie de Wildt tegen AmsterdamFM: “De collectie is (vandaag) verrijkt met deze objecten. We hebben afgesproken met de samenstellers van nu maar ook met de mensen van IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) goed na te gaan denken over hoe we daar in de toekomst mee verder gaan.”We zien dit niet als een eenmalig iets, maar echt iets waar we nog meer aandacht aan moeten besteden dan nu toe al gedaan hebben.”

(Bron: persbericht Amsterdam Museum)

Leave a Reply