Boer: “Gelukkig krijgt John hem tegen zijn plaat”

Gisteravond speelde Ajax om de KNVB Beker thuis tegen de Graafschap. De Amsterdammers wonnen in een zakelijk duel met 2-0. Hierdoor gaan zij vandaag in de pot voor de loting van de derde ronde.

Het bekertoernooi wordt vaak door grote ploegen gebruikt om jongens die niet in de basis staan speelminuten te geven. Gisteravond was dit ook weer het geval. De ploeg van trainer Frank de Boer was flink gewijzigd. Ajax begon in een 3-4-3 formatie. De geheel nieuwe achterhoede bestond uit Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn en Nick Viergever. Deze mannen komen normaal gesproken niet voor in de plannen van de trainer. Onder de lat stond Diederik Boer, vaste waarde Jasper Cillessen kreeg namelijk rust net als Kenny Tete, Jairo Riedewald, Mitchell Dijks, Joël Veltman en Davy Klaassen.

Ajax begon fel. In de zesde minuut hadden de Amsterdammers al op 1-0 voorsprong moeten komen. De Pool Arek Milik legde de bal op het hoofd van Daley Sinkgraven, maar die kopte de bal recht op de keeper, uit de rebound schoot Nemanja Gudelj de bal hard tegen de paal. Kort daarna werd het even stil in de Amsterdam Arena. De Graafschap leek namelijk op 0-1 te komen, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt van Erik Quekel terecht af. Daarna ging Ajax rustig door met aanvallen. Na vijftien minuten waren ze dichtbij de 1-0. De vrije trap van Lasse Schöne ging rakelings over. De Deen mocht ook weer eens starten, en speelde 90 minuten lang vanaf de 10 positie een goede wedstrijd. Ajax bleef in de eerste helft zoeken naar een gaatje in de Doetinchemse muur. Arek Milik raakte nog de lat na een hard schot van afstand, maar uiteindelijk opende Viktor Fischer de score voor de Amsterdammers. De Deense aanvaller stond geheel vrij, en schoot op aangeven van Milik fraai de 1-0 binnen.

Na de rust viel er zeer weinig te beleven. Ajax probeerde het wel, maar kwam amper door de Doetinchemse muur heen. Een paar speldenprikjes van Nemanja Gudelj en Arek Milik leverde niks op. Ajax claimde ook nog twee keer een strafschop, maar in beide gevallen wuifde de scheidsrechter het weg. De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan totdat in de 81e minuut John Heitinga in het veld kwam. Heitinga die sinds zijn rentree naar Ajax maar weinig in de plannen voorkomt, zorgde daarna voor het mooiste moment van de avond. Uit een corner van Lasse Schöne krijg hij iets wat gelukkig de bal op zijn hoofd, en kopte hij de bevrijdende 2-0 binnen. Daarna ging het stadion los, en begonnen de supporters met het zingen van allerlei mooie liedjes richting het adres van Heitinga. Kort daarna werd hij ook nog eens uitgeroepen tot man of the match.

Door de overwinning van vanavond bekert Ajax dus verder naar de derde ronde van de KNVB Beker. Vanavond wordt bekend tegen wie ze het daarin zullen gaan opnemen. Ajax kan echter niet lang nagenieten van deze prestatie want zaterdag wacht FC Groningen alweer voor de competitie. De Amsterdammers spelen dan thuis om 19.45 in de Amsterdam Arena.

Na afloop sprak Wedstrijdritme verslaggever Raoul El Ouni met Diederik Boer. De doelman van Ajax die overigens vandaag 35 jaar is geworden.