Groenvoorziening: Begin 2014 2 nieuwe iepen op Homomonument

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm

Reactie Groenvoorziening op bericht AmsterdamFM
AmsterdamFM is op onderzoek uitgegaan naar de ontbrekende iepen op het Homomonument. De heer Kroese van Groenvoorziening Binnenstad geeft ons het antwoord. In januari/februari 2014 staan 2 nieuwe iepen op de planning om geplaatst te worden op dit deel van de Westermarkt. Het opruimen van de stormschade is in drie fasen in uitvoering, zegt Kroese. Eerst zijn de bomen weggehaald die wegen, paden en vaarten versperden. De stronk bleef soms, net als op het Homomonument, nog (even) staan.
In fase 2 worden nu ook de boomkransen hersteld en gereed gemaakt voor het plaatsen van nieuwe iepen.
Op de vraag van Karin Daan waarom er al langere tijd een boomkrans leeg staat midden op het plein, laat de woordvoerder weten dat de grond vervuild bleek. Dat wordt nu ook opgeruimd en van nieuwe tuinaarde voorzien.

Wat staat daar
Op de Westermarkt zijn tijdens de laatste herfststorm ook de nodige bomen gesneuveld. Het weghalen van de soms ware woudreuzen heeft enige dagen in beslag genomen. Maar wat schets onze verbazing: op een van Amsterdams meest bekende monumenten is binnen de kaders van het Homomonument nog een restant boom zichtbaar.
Omgevings-kunstenares Karin Daan ging bij haar ontwerp van deze gedenkplek uit van het behouden van het bestaande. De krul (urinoir) bij de kade van de Keizersgracht, maar ook de taxi’s op de standplaats. De bomen moesten ook niet het veld ruimen.

De afgebeelde boom is overigens niet de laatste die van het plein is verdwenen en nooit meer is vervangen. Er is nog een boomkrans zonder boom. Het zou de gemeente sieren deze plek in ere te herstellen. Lange rijen mensen op dit plein in de rij voor het Anne Frankhuis hebben al blikken van verbazing geworpen.

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfmn

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfmn

Maakt deze gesneuvelde boom deel uit van de landschapsarchitectuur van Karin Daan?

UPDATE
Karin Daan las het bericht en stuurde de volgende reactie:
Ja ik zag het ook. Het epicentrum van de storm in Amsterdam was de Westermarkt. Nog een wonder dat er niet meer omgingen.
Gelukkig viel hij niet op het podium!
De gemeente moet zo snel mogelijk (het is het seizoen) 2 nieuwe iepen planten.
Ze horen erbij: ranke iepenstammen met luisterrijke iepenkronen.

Waarom de vorige iep, die dunkt me al meer dan 2 jaar weg is, niet vervangen is, is mij een raadsel.

Leave a Reply