Brekend: Ajax heeft eigenlijk recht CL ’96

‘s Neerlands grootste voetbalclub en Amsterdams’ trots: Ajax, zou eigenlijk vijf Champions League-bekers in zijn trofeeënkast moeten hebben staan in plaats van de huidige vier. Voor de finale Juventus – Ajax van 1996, die de ploeg van toenmalige trainer Louis van Gaal na een gelijkspel op strafschoppen dramatisch verloor, hadden de spelers van de Italiaanse club doping gebruikt. Dat zegt de Italiaanse wetenschapper Giuseppe d’Onofrio in de NOS-documentairereeks Andere Tijden Sport, die zondag 26 mei wordt uitgezonden. 

D’Onofrio: “Ze hebben iets gebruikt wat de hemoglobinewaarde heeft verhoogd. Zoiets als epo. Of, minder waarschijnlijk, bloedtransfusies.” Op basis van het opnieuw onderzoeken van de toenmalige bloedwaarden van de Italiaanse selectie, komt de bloeddopingexpert tot de conclusie dat spelers epo hadden gebruikt. Hij had dat al eens gezegd twee jaar ná de finale.

Ter promotie van de aflevering zaten Ronald de Boer en Tom Egberts namens Andere Tijden Sport gisteravond in het populaire programma De Wereld Draait Door. De Boer, die de bewuste wedstrijd aan Ajax-zijde op het veld stond, zegt “nooit het idee te hebben gehad dat spelers uit Turijn die bewuste avond in gedrogeerd waren,” maar het onderzoek van nu “toch wel zeer opmerkelijk te vinden.” Het gebruik is overigens inmiddels verjaard, Ajax kan dus geen aanspraak meer maken op de trofee.’

Dopinggebruik bij Juventus werd in 2004 al bewezen. Volgens een rechter in Turijn zou onder clubarts Riccardo Agricola tussen 1994 en 1998 doping zijn gebruikt. Er werd geen bewijs gevonden voor specifiek de finale van de Champions League in 1996, maar Agricola werd wel voor bijna twee jaar geschorst. Officieel werd nooit een speler van de club positief bevonden. Volgens openbaar aanklager Raffaele Guariniello, die onderzoek deed naar Juventus, komt dat doordat dopingmonsters die naar het laboratorium in Rome waren gebracht, simpelweg niet werden getest. De voormalig directeur van het inmiddels opgeheven dopinglab in Rome bevestigt in Andere Tijden Sport die lezing. Volgens ingewijden zouden hier de dubieuze banden van de club met de Italiaanse maffia wellicht een rol in hebben kunnen gespeeld.

Onderstaand het interview met Egberts en De Boer van gisteravond.

Leave a Reply