‘Burgemeester moet zich aan de wet houden’

“Wij vinden gewoon dat de wet gehandhaafd moet worden. En als er een opdracht ligt van de landelijke politiek, dan heb je die uit te voeren.” Dat zei Ans van der Velde, fractievoorzitter van Trots op Nederland Amsterdam vrijdag in Week aan de Amstel. Ze reageert hiermee op het nieuws dat burgemeester Eberhard van der Laan niet wil meewerken aan een illegalenquotum. Hij gaat hiermee in tegen landelijk beleid van de regering.

De Amsterdamse gemeenteraad besloot deze week om ook om de wet dat illegalen geen stage mogen lopen, te negeren. Premier Mark Rutte waarschuwde Amsterdam vrijdagmiddag en noemde het besluit van de raad “een slechte zaak”. Rutte zei dat je niet kunt werken als je illegaal in Nederland bent, “en stages zijn werk”. Amsterdam is van mening dat stages onderdeel zijn van een opleiding waardoor illegalen wel mogen deelnemen.

Over het niet naleven van het illegalen quotum zei Van der Velde verder: “Dit is gewoon afgesproken. Natuurlijk weet ik dat er schrijnende gevallen zijn, die kunnen aankloppen bij de minister. De burgemeester heeft zich gewoon te houden aan de wet, als die het er niet mee eens is met het beleid, dan gaat hij maar naar de minister om erover te praten  Als een burgemeester de wet niet uitvoert, kan daar ook op gesanctioneerd worden.”

Luister hier (een deel van) het interview terug. Wegens technische problemen, ontbreekt helaas het einde.

Week aan de Amstel, iedere vrijdag van 17.00 tot 19.00 op AmsterdamFM. Volg ons op Twitter: @Weekaandeamstel.

Leave a Reply