‘Cannabisfestival hoort in Amsterdam’

Cannabis Bevrijdingsdag dreigt uit Amsterdam te verdwijnen. “Ongelooflijk”, zegt Derrick Bergman, secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, de organisatie achter het festival. “Amsterdam is wereldberoemd om zijn coffeeshops. Wij horen hier thuis.” Dat zei Bergman donderdagochtend in Amsterdam wordt Wakker op Amsterdam FM.

‘Grote jongens mogen blijven’

De organisatie voelt zich niet meer welkom in de stad sinds ze door stadsdeel West zijn verbannen uit het Westerpark. Het stadsdeel heeft besloten om het aantal festivals in het park flink in te perken na klachten van omwonenden over herrie en een beschadigd grasveld. Evenementen zijn alleen in mei en juli welkom. Voor het wietfestival, dat gepland staat op 15 juni,  is geen plek meer.

Bergman heeft het gevoel dat het stadsdeel de grote commerciële festivals, zoals De Wereld Draait Buiten voorrang geeft. “Het is bizar dat wij als kleintje eruit moeten.” En de klachten van de buurt? Die hebben volgens Bergman geen betrekking op Cannabis Bevrijdingsdag. Het stadsdeel heeft volgens hem zelfs gezegd dat er nooit een klacht is binnengekomen over het wietfestival.  “Wij zijn het enige alcoholvrije festival. We zijn een gratis festival, waar je geen dronken mensen tegenkomt en je gewoon met je kinderen naartoe kan.”

Meer dan alleen blowen

Een groot blowfestijn is Cannabis Bevrijdingsdag volgens Bergman absoluut niet. Behalve een jointje roken en luisteren naar sprekers en live-muziek is er voor de bezoeker nog veel meer. “Er is ontzettend veel te doen. We hadden vorig jaar een springkasteel voor kinderen, we hebben altijd een filmtent waar je gratis films kunt kijken en we hebben een grote hennepmarkt waar je kunt zien wat je allemaal van de plant  kunt maken.”

In Amsterdam of niet, Cannabis Bevrijdingsdag gaat volgens Bergman sowieso door. Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod bekijkt alle mogelijkheden en hoopt snel meer duidelijkheid te hebben. Maar het idee om de hoofdstad te verlaten, doet de organisatie pijn. “Cannabis hoort in Amsterdam.”

Beluister het interview met Derrick Bergman hier terug.

Leave a Reply