Chokkelaatvla

Chocoladevla Godfried van Bouillon

Godfried vindt een schat in een 18e eeuws buideltasje: een origineel schriftje met daarin een 18e eeuws recept voor Chokkelaatvla:

Neemt 1 pintie soete room gekookt met 2 once cacao of geraspte chokkelaat, 2 once suyker. Te saamen laate kooken, dan 4 a 5 doore van eyeren mengen met een beetje koude room en dat met de rest van de room, die gekookt heeft, saamen op het vuur sette totdat het dik genoeg is om op het assiet te te doen en op tafel koud gegeeven.

Met een paar aanpassingen heeft Godfried het aangepast naar een hedendaags recept.

Wat heb je nodig?

  • 1 vanillestokje
  • 1 liter melk
  • 125 gr suiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Hoe doe je het?

Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe deze samen met het leeggeschraapte stokje en 900 milliliter van de melk in een pan. Breng dit aan de kook.

Meng de suiker en de maïzena en de cacao met de rest van de melk. Klop daar als laatste de eidooiers door en meng dit door tot een egale massa. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend voorzichtig een deel  van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal dikker worden en gaan binden. Laat de vla 1-2 minuten doorkoken en giet hem vervolgens door een fijne zeef in een schaal. Bedek de vla met plasticfolie, zodat er geen vel ontstaat. Laat de vla afkoelen en klop hem voor gebruik nog kort door met een garde. Deze vla is ook heel lekker met stukjes bitterkoek erdoor of met geraspte chocolade er overheen.

Comments are closed.