Column Ellen Jacobs “Nog 10 nachtjes slapen”

Nog 10 nachtjes slapen en dan wordt Amsterdam helemaal anders

 

Want op 19 maart heeft iedereen, die wil kunnen zeiken, gestemd. En dan weten we welke partij in Amsterdam de grootste is. En dat is nu wel heel spannend omdat sinds lang in Amsterdam heersende PvdA nu zo onder druk staat. Dus best reëel om te denken dat 19 maart veel gaat veranderen.Toch?

 

Spannend.  Of is dat teveel gezegd?

 

Niet voor iedereen die in deze stad woont of onderneemt zijn de verkiezingen zo pregnant aanwezig. Dat bleek wel uit de reactie van mijn lief en ondernemer, op mijn vraag of de gemeenteraadsverkiezingen ook voor hem zo ontzettend leven of dat dat aan mij lag. Dat laatste, aldus manlief n hij ging vervolgens weer op in het programma 'De keuringsdienst van waarden'.

 

Enigszins verbaasd ging ik verder met het aanzetten van deze column. Maar toen herinnerde ik me ook een telefoongesprek diezelfde dag. Een ondernemer op het Buikslotermeerplein. De bloemenhandelaar had 2 weken geleden een gesprek met mij aangevraagd.  Op het bewuste plein, om te laten zien wat daar aan de hand was. Invoering van een parkeertarief, gepaard met de crisis, heeft de aanloop van klanten beduidend verminderd. Zodanig dat ondernemers nauwelijks genoeg vet op de botten hebben om een nog mindere loop door renovatie van de albert heijn daar op te vangen. Of ik er nog wat mee gedaan had, met de zorg van de ondernemers daar?

 

Echter, in de laatste maanden voor de GR gebeurt er niet veel meer qua nieuw beleid en herzien van genomen besluiten. Beroepshalve weet ik dan ook dat het niet heel zinnig is om genomen besluiten aan te vallen. Geen politieke partij wil zich dan nog binden aan besluiten over triviale onderwerpen, zoals bv parkeerbeleid en touringcars, afschaffen van vergunningen enz.

 

Deze weken is het wel zaak om lijsttrekkers belangrijke toezeggingen te ontfutselen. De recente uitspraken van Groenlinks en D66 dat vergunningenaanvragen na verstrijken van  3 maanden aanvraagtijd per definitie gehonoreerd worden, bieden ondernemers in Amsterdam goede hoop. Dat geldt ook voor de genoemde Kafkabrigade voor ondernemers. Wel zaak om partijen aan deze deze toezeggingen te houden en ze geborgd te krijgen in het nieuwe collegeprogramma. Kortom, ook en nu komende weken zit Ik niet stil…en staan 19 maart en de weken en erna duidelijk gemarkeerd in mijn werkagenda.

 

Ik antwoordde de bewuste ondernemer op het Buikslotermeerplein dan ook dat ik, zoals ik ook eerder gezegd had, pas na 19 maart met zijn zorg aan de slag ga. De bloemist nam het aan, maar was er wel een beetje stil van. Niet zo gek ook. Hij is gewoon ondernemer, die iedere dag vecht voor het voortbestaan van zijn zaak. Voor, op en na 19 maart. Alle debatten en gedane toezeggingen gaan aan hem voorbij en, sterker nog,  eigenlijk verwacht ie ook helemaal niet dat na 19 maart veel zaken voor hem veranderen….

 

Voor de politici in Amsterdam toch een  schone taak dus om deze ondernemer te verrassen. En al ligt er in dit circus van debatten veel besluitvorming stil, na19 maart, politici, wordt het in Amsterdam allemaal anders, toch?

 

 

 

 

 

  

Comments are closed.