Column Jan Hoek voor Stopera op zondag 12 Januari

Sociale Firma’s horen bij een Sociale Stad

 

Mag je reclame maken bij de Stopera op Zondag? Ik weet het niet, dus ik was mijn handen in onschuld.

Dames en heren, mag ik u allemaal vriendelijke doch dringend in overweging geven tweedehands spullen voortaan te kopen bij Juttersdok of bij de Lokatie? Beide bedrijven hebben verschillende vestigingen in de stad, waar u voor een habbekrats een schitterende tweedehands bank koopt, een mooi boek, al het vinyl van de wereld dat u voor uw muziekcollectie kunt wensen of een mooie tafel voor de kerstdis van volgend jaar. En echt voor een habbekrats; onlangs kocht ik er nog een set kandelaars die werkelijk prachtig zijn, en toch maar anderhalve euro per stuk kostten.

En bier? Koopt u wel eens bier? Een beetje Amsterdammer koopt wel eens bier. Daar kun je natuurlijk een standaard supermarktbiertje voor kopen, maar je kunt ook bier van de Prael kopen. Op de wallen brouwt de Prael een prima biertje, dat je daar trouwens ook op kunt drinken in een meer dan bijzonder café.

Of lunchen? Gaat u wel eens met uw lief of een collega ’s middags buiten de deur eten? Dan zou u natuurlijk ook eens naar Lunchroom de Buren kunnen gaan. Lekker Broodje Bouwvakker met een bananensmoothie.

 

Maar goed, als het alleen maar ging om tweedehands banken, bier of brood, dan zou ik natuurlijk vreselijk misbruik maken van de mij hier geboden gelegenheid om het woord tot u te richten. Het gaat om meer. Want Juttersdok, de Lokatie, de Prael en Lunchroom de Buren zijn allemaal Sociale Firma’s. Het zijn bedrijven die geld verdienen koppelen aan het bieden van arbeidsplaatsen en dagbestedingsplekken voor Amsterdammers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Amsterdammers die al heel lang werkeloos zijn, of Amsterdammers met een geestelijke of fysieke beperking. Die mensen kunnen bij Sociale Firma’s aan de slag en zitten niet langer thuis. En ze verdienen een fors deel van begeleiding die ze krijgen terug met de produkten en diensten die ze leveren.

 

Het kabinet snijdt fors in het geld om mensen met een forse afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Als we het al zouden willen, dan is de instandhouding van de Sociale Werkvoorziening voor gemeenten straks echt niet meer te betalen. Daarom is het goed dat Amsterdam alvast gaat investeren in Sociale Firma’s. Het is goed dat de stad heeft besloten om vaker diensten en produkten in te kopen bij Sociale Firma’s. Want laten we wel wezen, het is toch een stuk mooier om op een gemeentelijke receptie bier te drinken dat niet alleen lekker is, maar ook nog bijdraagt aan het welzijn en geluk van mensen die anders thuis achter de geraniums hadden gezeten? En over zitten gesproken, het is toch ook leuker om een tweedehands bank te hebben, die niet alleen goedkoop is, maar ook geleverd door een Sociale Firma?

 

En het is goed dat de gemeente wat geld heeft uitgetrokken om Sociale Firma’s te helpen met het investeren in hun bedrijf. Om nog eens een nieuw product te ontwikkelen of een nieuw boekhoudpakket aan te schaffen. Want een gewone kleine onderneming krijgt al nauwelijks geld van een bank, dit zijn natuurlijk helemaal bedrijven waar de financiële wereld geen vertrouwen in heeft. Sociale Firma’s, hoe kom je er op?!

 

Gelukkig is de gemeente Amsterdam geen financiële instelling. Integendeel; Sociale Firma’s horen bij een sociale stad.

Leave a Reply