Concertrecensie: Swedish House Mafia in de Ziggo Dome ****

Op maandag 31 oktober stond het dj-trio Swedish House Mafia in de Ziggo Dome, als onderdeel van hun Paradise Again wereldtour. Oscar van Oorschot was er namens AmsterdamFM bij.

Voorprogramma

Het voorprogramma werd verzorgd door de Zweeds-Bosnische dj Salvatore Ganacci, bekend van nummers als Horse en Take me to America. Ik heb hem in 2018 al eens live mogen zien en het is een echte anti-dj. Hij doet gekke dansjes, vraagt het publiek om boe te roepen en verdwijnt tien minuten van het podium om naar de tribune aan de achterkant van de zaal te rennen en weer terug. Zijn set duurt slechts een half uur, gevolgd door een changeover van meer dan een half uur. Jammer, want ik had Salvatore graag langer willen zien optreden.

Swedish House Mafia

Om half tien was het tijd voor de Swedish House Mafia. Op 12-12-2012 gaven ze hun laatste show in Nederland, als onderdeel van hun afscheidstournee. Daar was ik destijds ook bij en was mijn allereerste concert in de Ziggo Dome. In 2019 kwam het trio weer samen en doen nu buiten wat festivals om voor het eerst weer een echte wereldtournee.

Het decor bestond uit een grote bewegende ring, die boven Axwell, Sebastian Ingrosso en Steve Angello hangt. Met de juiste belichting en de drie dj’s die op enige afstand van elkaar staan, leek het net als of ik in een aflevering van De Slimste Mens was beland, maar dan met stevige basdreunen.

De show was anderhalf uur aan spektakel met licht, lasers, vuurwerk en vlammen. Soms zoveel dat het afleidde van de muziek.

Afgelopen voorjaar bracht de Swedish House Mafia het album Paradise Again uit, met zeventien nieuwe tracks, die heel anders zijn dan de muziek uit hun hoogtijdagen tussen 2010 en 2012. Het was ook aan het publiek te merken dat ‘oude’ hits als One, Miami 2 Ibiza en Don’t You Worry Child de publieksfavorieten zijn boven hun meer recente werk, met als uitzondering hun radiohit Moth to a Flame met The Weeknd uit 2022.

Al met al was het een wervelende show, die misschien beter tijdens het Amsterdam Dance Event had gepast dan op een willekeurige maandag, maar voor de liefhebber van dancemuziek maakt dat niet uit.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?