Cultuuragenda Amsterdam aankomende week

Elke maandag brengen wij u de culturele hotspots van de komende week in ons Amsterdam. Cultureel-verslaggever van Amsterdam FM, Maik Dubbelman, neemt u mee langs dat wat er op cultureel gebied te doen is de aankomende week,

 

 

Maandag

17:30 Oosterpark

Opera in het park: Parsifal (Door De Nederlandse Opera, Koninklijk Concertgebouworkest)

Het religieus-filosofische karakter van het libretto van ‘Parsifal’ heeft steeds weer aanleiding gegeven tot heftige discussies. Alleen een ‘reine dwaas’ kan door de kracht van het christelijk mededogen heil en verlossing brengen. Maar is Parsifal nog wel een ‘reine dwaas’ nadat Kundry hem heeft gekust? Ook Kundry draagt twee zielen in zich: zij is zowel verleidster als dienares. Deze tegenstrijdigheid komt eveneens in de muziek tot uitdrukking. De spaarzaam gebruikte leidmotieven laat Wagner in deze opera zodanig met elkaar versmelten en naar elkaar verwijzen dat ambivalentie en gespletenheid muzikaal gestalte krijgen.

Dinsdag

20:00 Ziggo Dome (Dinsdag en Woensdag)

Pearl Jam

Pearl Jam werd in 1990 opgericht in de Amerikaanse stad Seattle. Zanger, gitarist en frontman van Pearl Jam is Eddie Vedder. De muziek van Pearl Jam wordt bestempeld als grunge later ook als alternatieve en mainstream rock. Pearl Jam heeft sinds haar bestaan wereldwijd meer dan 60 miljoen albums verkocht. Hiermee behoort Pearl Jam tot de bestverkopende rockbands ter wereld allertijden.

 

Woensdag

17:00 Frascati

The Virgin Suicides (Afstudeervoorstelling naar de gelijknamige film door Folkwang Universitat der Kunste Essen, Duitsland)

De vijf zusjes Lisbon zijn jong, knap, tussen de 13 en 17 en komen uit een gegoede familie, maar ze benemen zich stuk voor stuk van het leven. Hun buurjongens zijn gefascineerd, geobsedeerd zelfs, door de zelfverkozen dood van de zussen. Op basis van hun herinneringen proberen ze grip te krijgen op de raadselachtige gebeurtenissen. Maar hun zoektocht naar de ware toedracht roept alleen maar meer vragen op.

 

Donderdag

Persmuseum (Start vandaag. Van donderdag 28 juni tot en met zondag 23 september)

Peter van Straaten & Jo Spier

De expositie geeft een uniek beeld van het werk van de Nederlandse tekenboegbeelden. De eigenzinnige humor van Peter van Straaten is mateloos populair vandaag de dag. Even zo geliefd in zijn tijd waren de vernieuwende teksten en beelden van Spier. Diens verzamelde reisschetsen uit de Oost en de West vonden hun weg naar tienduizenden lezers. De op het oog zo eenvoudige lijnvoering van Spier had ook grote invloed op het werk van Peter van Straaten. Dit wordt op subtiele wijze blootgelegd in de tentoonstelling.

 

Vrijdag

21:00 Vondelpark Openluchttheater

Dolf Jansen

Hij voert je mee over toppen van welsprekendheid en door dalen van dilemma’s. Op zo’n parcours moet je kunnen improviseren als de beste en af durven wijken van de ideale lijn als de actualiteit daar om vraagt. En dan ook nog grappen maken.

 

Zaterdag en Zondag

NDSM-werf

Turkije Festival

In de tuin van Nieuw Dakota wordt een tent geplaatst waar bijeenkomsten, lezingen, muziekoptredens en theatervoorstellingen plaatsvinden. Er is een speciale hoorspelroute en natuurlijk Turks eten.

 

 

Leave a Reply