Cultuuragenda Week 27

Verslaggever Nathan van der Hooft doet een greep uit het culturele aanbod in Amsterdam.

 

 

 

Cultuuragenda week 27

Maandag

23:59
Paradiso
Dr. John and the Lower 911
De 72-jarige zanger/pianist Dr. John blijft de onvermoeibare ambassadeur van New Orleans’ rijke muzikale traditie met een schat aan blues, soul, funk, boogie woogie en rock ‘n roll muziek. De muzikale carrière van Dr. John begon al in de jaren ’50 en inmiddels verwierf hij met zijn tientallen releases en livereputatie een legendarische status. De laatste jaren klinkt de 'Night Tripper' nog steeds erg geïnspireerd.

Dinsdag

20:00
Ziggo Dome
Sting
Na een uitverkocht ‘Back to Bass’ concert in februari 2012 keert Sting terug om
samen met een 5-koppige band zijn allergrootste hits te spelen.

Componist, zanger, auteur, acteur, activist Sting is geboren in Newcastle, Engeland voordat hij in 1977 naar London verhuisde om daar The Police te beginnen met Stewart Copeland en Andy Summers. The Police bracht vijf albums uit, won zes Grammy Awards en werd in 2003 ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame.
Sinds 1985 heeft Sting dertien solo albums uitgebracht. Om de 25e verjaardag van zijn solocarrière te vieren werd onlangs de cd box Sting: 25 Years uitgebracht.

Sting heeft bijna 100 miljoen albums verkocht met The Police en als solo-artiest en heeft gedurende zijn carriere nog eens tien Grammy Awards gewonnen, een Golden Globe, een Emmy en drie Oscar nominaties.

Woensdag

21:45
Studio/K
Filmhelden: Pan's labyrinth
Voor alle filmfans die graag hun favoriete films nog een keer op het grote doek willen zien, is er nu het perfecte concept. Film heeft de meest illustere helden en antihelden tot leven gebracht. Velen van deze helden zijn met zoveel bravoure ten tonele gebracht dat ze buiten het witte doek om een eigen leven zijn gaan leiden. Elke maand zal een van deze helden weer tot leven gewekt worden.

Donderdag

20:30
Theater Bellevue
It's going to get worse and worse and worse my friend
Lisbeth Gruwez danst de roes van extatisch spreken. Ze gebruikt daarbij een speech van de ultraconservatieve Amerikaanse televisiepredikant, Jimmy Swaggart. Aanvankelijk vriendelijk en kalmerend, maar in zijn drang om te overtuigen steeds wanhopiger en uiteindelijk: gewelddadig. Lisbeth Gruwez maakte naam als danseres bij Jan Fabre en richtte met componist Maarten Van Cauwenberghe de groep Voetvolk op. Deze veroverde inmiddels de Europese podia. Belangrijke thema's voor Voetvolk zijn: résistance, Durchlassigkeit and krautrock, ofwel: performance en muziek die een directe fysieke reactie oproept. Alles onder het motto: Throw your body in the frontline!

Vrijdag

20:30
Vondelpark Openluchttheater
Lithium
In januari 2010, een jaar voor de première van Lithium, deed Andrea Bozic een voorspelling: de dansers zouden tijdens de voorstelling voldoende energie produceren om alle voor de voorstelling benodigde techniek op te laten draaien. Om deze voorspelling te laten uitkomen, zal ze de stemmingen, dansen, teksten, strategieën en andere in de haar omringende wereld beschikbare materialen die energie opwekken combineren en uitbuiten.

Lithium wordt een voorstelling in drie delen: 'Mania' (waarin energie wordt opgewekt doordat de groep samen aanpakt), 'Melancholia' (waarin energie wordt behouden en doorgegeven in scheiding en verspreiding) en 'Melanchomania' (waarin de dansers deze beide zullen combineren).

Het wordt een zelfvoorzienende, minimalistische voorstelling met spectaculaire onderbrekingen voor vijf dansers, een beeldend kunstenaar, een componist, de ruimte om hen heen, enkele stuks fruit en groenten. Gebaseerd op stomp-the-yard step-dancing op een virtueel schaakbord, op teksten van Eliots The Waste Land, Beckett's Rockaby en Surfin' Bird van The Trashmen (allen zelf melanchomanisch). De voorstelling wordt een levend organisme dat voor onze ogen verschijnt.

Zaterdag

17:00
Centrale Bibliotheek
Madonna Look a like wedstrijd

19:30  (zaterdag en zondag)
Ziggo Dome
Madonna – World Tour 2012
Madonna Louise Ciccone (1958) ofwel Madonna is een van succesvolste internationale artiesten ooit. is een van succesvolste internationale artiesten ooit. Gedurende haar carrière heeft Madonna een recordaantal van 37 Top 10 hits in de Billboard Hot 100 Single Chart behaald en een recordaantal van 40 nummer 1 hits in de Billboard Dance/Club Play Songs Chart. Geen een andere artiest heeft dit kunnen overtreffen.

De Madonna World Tour 2012 is de negende tournee van de Material Girl. Haar eerste tournee was de Virgin Tour in 1985.

Zondag

16:00
NDSM-werf
When the shit hits the fan
Diep in Texas, tegen de Mexicaanse grens, ligt trailerpark Sunny Side up. Hier verzamelt zich het uitschot van The States, 'trailer trash' bij uitstek. Ze leven in grote armoede, miserie en verveling. Problemen en frustraties worden niet uitgesproken, maar uitgevochten. En er is geen hoop op een beter leven.

In deze broeierige sfeer leeft een moeder met haar vier zoons. Als altijd zitten zij voor hun woonwagen. Boerend, zwetend en ruftend. Omringd door blikken bier, ongedefinieerde elektronica en posters van glanzende Harleys vloeken, mijmeren en fantaseren zij over gewelddadigheden die de verveling verdrijven. Er lijkt niets aan de hand, tot ineens de hel losbreekt. Een ruzie ontvlamt, geweld wordt gebruikt en een hevig, genadeloos gevecht ontstaat.

Onder leiding van Annechien de Vocht en Lotte Bos bestormen de 'trailer trash' het toneel. Met films als Kill Bill, Machete en Snatch als belangrijke inspiratiebron, zorgen de YoungGangsters voor een humoristische, kitscherige vechtvoorstelling met veel spektakel en genot.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?