Curator Boekhandel Vrolijk bestudeert doorstart

Homo-lesbische boekhandel Vrolijk - foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm

Curator Su-Chun Lin is in gesprek met overname kandidaten voor Homo-lesbische boekhandel Vrolijk. Tegenover AmsterdamFM verklaart zij dat een doorstart haar streven is. “Het zou jammer zijn als het eindigt.”

Van de rechter-commissaris mag de winkel vooralsnog tot en met vrijdag open zijn. Sinds de uitspraak van het faillissement, dinsdag 7 mei j.l., wordt gekeken of zowel de winkel als de webwinkel verder kunnen bij een nieuwe partij.

De curator klinkt gematigd optimistisch. Ze is benaderd door meerdere partijen. Op de vraag of het personeel – met haar kennis van zaken rond het LGBT boekenvak – mee mag naar een nieuwe eigenaar zegt de curator dat dit een keus is van de nieuwe eigenaar .

Een grote liquidatieverkoop voor het publiek zit er niet in.

Wat vooraf ging
Homo-lesbische boekhandel Vrolijk, Best LGBT shop in town, bekroond met een Time Out Amsterdam Award heeft lang gestreden tegen sluiting.

In februari organiseerde de boekhandel nog een denktank in het Betty Asfalt Complex. Bedrijfsleider Vincent van der Kaap was ook toen al bezorgd over de neergaande omzetcijfers.

De afgelopen weken zette schoenontwerper Constant van Dijk uit Rotterdam zijn modieuze Corbeau schoenen tussen de boeken, maar ook deze actie mocht niet baten.

Of het merk Vrolijk (=gay, maar ook “happy”) op internet als webstore zal blijven bestaan of op een andere manier een doorstart zal maken vernemen we binnenkort.

Geschiedenis Vrolijk
Boekhandel Vrolijk is begin jaren 80 begonnen als service voor de lezers van het toenmalige cultureel-wetenschappelijke tijdschrift Homologie, een homo-lesbisch blad, dat veel wetenschappelijke boeken besprak die nauwelijks in de Lage Landen te koop waren.
In 1984 opende de prille eerste winkel in het souterrain aan de Amsterdamse Voetboogstraat 7 met homoreisgidsen, boekjes van auteurs die hun roman of studieuze werk in eigen beheer hadden uitgebracht, alle publicaties van homo-uitgeverijen, bladen als Gay Krant, Diva en Advocate.
Zijn doelstelling: een boekhandel bouwen ’ter bevordering van wetenschap en cultuur op het gebied van emancipatie van homoseksuelen’. Het leek een shot in de roos.
Bestsellers werden boeken als Het topje van de ijsberg (over homodiscriminatie in Nederland), het proefschrift Homoseksualiteit in Nederland (in vele eeuwen) van Dr Rob Tielman, en de feministische lesbo pulp van Susan de Boer.
In 1989 verhuisde Gay & Lesbian Bookshop Vrolijk naar het huidige pand, Paleisstraat 135.
Er veranderde meer: Vrolijk kreeg vaste, betaalde medewerkers. Meer boektitels ook, ook al omdat mainstream uitgevers ontdekten dat homoboeken goed verkoopbaar waren en niet meer zo taboe.
Door de grotere behuizing konden er vaker lezingen en signeersessies plaatsvinden.
(Geschiedenisbron: vrolijk.nu)

Leave a Reply