Curator DSB sleept DNB voor de rechter

De curator van de DSB bank stuurt binnen drie weken een dagvaarding naar De Nederlandsche Bank (DNB) voor een schadeclaimprocedure. Dat meldde de NOS gisteren. Klanten van DSB hebben door het faillissement van DSB flinke schade geleden. Het falend toezicht door DNB is volgens de curator een belangrijke oorzaak van het faillissement van DSB.

De Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die gedupeerde klanten van DSB vertegenwoordigen, sluiten zich aan bij de dagvaarding.
Zij zijn van mening dat DNB in 2005 op onjuiste gronden een bankvergunning heeft verstrekt aan DSB, maar ook dat DNB tekort is geschoten in haar toezichthoudende taak.

Het faillissement van DSB is volgens de curatoren weliswaar voor een groot deel te wijten aan Dirk Scheringa (oud topman van DSB) ,,maar DNB heeft het mogelijk gemaakt dat Scheringa zich als bank kon ontwikkelen”, verklaart curator Rutger Schimmelpenninck. ,,En DNB had daarna ook nog kunnen bevelen dat Scheringa zich zou terugtrekken.”

De hoogte van de schadeclaim kan pas worden vastgesteld nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over de vraag of DNB überhaupt aansprakelijk kan worden gesteld. Tegenwoordig is DNB wettelijk beschermd tegen claims, maar die wet was nog niet in werking bij de val van DSB.

Tags: ,

Leave a Reply