Dag van de rondvaart zet Amsterdam op de kaart

Op het Marine etablissement werden afgelopen zondag 6 juli 2014 de ruim 6 000 genodigden ontvangen voor een 50 minuten langdurende (gratis) rondvaart op rondvaartboten en een enkele salonboot. Amsterdam telt vele rederijen onder wie rederijen Blue Boat Company, Canal Company, E-Boats, Rederij Lovers, Rederij der Nederlanden, Rederij ’t Smidje en Rederij Kooij die op deze dag vertegenwoordigd waren. Ik voer mee op een luxe boot van Rederij P. Kooij met de naam van de vorig jaar overleden eigenaar Albert Pieter Kooij. De boot heeft een miljoen euro gekost. De schipper aan boord was Gerard, uit Volendam, die zelf het woord voerde voor zover mogelijk. Dat was erg prettig omdat een ingeblikte stem nu eenmaal niet altijd even prettig is om naar te luisteren.

Waar ook naar geluisterd werd deze dag, waren de acapela liederen van het Zeemanskoor dat begin jaren 90 vorige eeuw opgericht is. Eén van de koorleden legt me uit wat Shanties zijn : het gaat om zeemansliedjes die aan boord werden gezongen ter coördinering van de beweging van gezamenlijk te verrichten arbeid. Zeemansliedjes stammen voornamelijk uit de vroegere zeiltijd toen klippers, barken, walvisvaarders en marineschepen de wereldzeeën bevoeren. De melodie ervan is eenvoudig en gering van omvang.  Toen ik vroeg of “What shall we do with a dronken sailor ?”er zo eentje was, was het antwoord ja.

Eigenlijk had ik toen de Amsterdamse reddingsbrigade moeten vragen wat zij eigenlijk met een dronken schipper aan moeten. Sinds 1913 bestaat deze reddingsbrigade reeds die draait op vrijwilligers die  leren reddingszwemmen en examinator te worden. De kinderen (ook met een beperking als ADHD en kinderen met een allochtone achtergrond) krijgen ofwel les in Amsterdam-Noord ofwel Amsterdam-West. De klassen zijn niet groot zodat er genoeg aandacht is voor iedereen. De klassen met 8 tot 10 deelnemers zitten snel vol en de tarieven zijn niet hoog : bij de inschrijving moet 30 EUR afgedragen te worden aan de hogere bond waar de stichting onder valt en vervolgens kosten 10 lessen 12,50 EUR bij elkaar. Het kan gaan om het A/B/C diploma en elementair zwemvaardigheidsbewijs. De brigade wordt onder meer ingezet bij het grachtenfestival en zwemwedstrijden aan de Gaasperplas en de Bosbaan bij voorbeeld. Toen ik vroeg om hun eventuele inzet bij de zwemwedstrijd op de Nieuwe Herengracht tegen spierziekten kreeg ik te horen dat daar de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij aan te pas komt.

Op het terrein waren 2 jongens die voor de stichting SAIL 2015 alvast een tipje van de sluier konden lichten :  19 – 23 augustus 2015 wordt het festival met tallships vanuit de hele wereld gehouden. Er kwamen toen toevalligerwijs bewoners van het SAIL gebied langs, van Amsterdam-Noord, die het prijs op zouden stellen als de organisatie rekening zou kunnen houden met de overlast voor omwonenden.

Behalve mensen uit Amsterdam-Noord liepen ook oud-bewoners van Amsterdam rond. Veelal oma ’s en opa’s met hun kleinkinderen. De kinderen konden zich kostelijk vermaken in de zwaaimolen en op het luchtkussen. Er was gezorgd voor barbecue én voor stapelwolken en af en toe een zonnestraal terwijl regen was voorspeld. Als het aan mij ligt is met deze 2e editie van de Dag van de Rondvaart een traditie geboren die een lang leven zal zijn beschoren…

Comments are closed.