Dakdokters willen Amsterdam een groene bovenkant geven

“Idealisten met een businessplan,” zegt mede-oprichter en directeur Daan de Leeuw over zijn bedrijf De Dakdokters. Hun missie: het groene dak de nieuwe standaard maken in Amsterdam.
Een dak met begroeiing, dus. Dat kan een grasveldje zijn, maar ook een bloemenweide of moestuin. Goed voor het milieu, goed voor het dak -het is koeler en gaat daardoor langer mee- en nog mooi ook. De Dakdokters bouwen dergelijke daken, en willen daarmee de bovenkant van Amsterdam een nieuw uiterlijk geven.

“De stad wordt steeds ongezonder. De daken zijn het ideale gebied om daaraan iets te doen: we maken de stad gezonder en beginnen bovenaan. Het is een oppervlak van vierduizend voetbalvelden, waar nu nog heel weinig mee gebeurt. Zwarte, bitumineuze daken liggen maar te dampen in de zon. Wij hebben een duurzame oplossing om aan dat gebied een bestemming te geven,” aldus De Leeuw.

Maar hoe realistisch is het, dat iedere Amsterdammer met een plat dak bij wil dragen aan deze toekomstvisie? De Leeuw: “De regelgeving omtrent daken zou hierin een rol kunnen spelen, zoals in  Duitsland al het geval is; wat dat betreft lopen we hier echt achter. Je zou ook een stimuleringsregeling kunnen maken: geef mensen met een groen dak korting op het rioolgeld, bijvoorbeeld.” Groene daken zorgen er immers voor dat het riool na hevige regenval minder belast wordt. Ze vangen 60 tot 80 procent meer regenwater op dan een bitumen dak, en veel van dat water verdampt. Dus hoe meer groene daken er zijn, hoe lichter de belasting op ons afvoersysteem na regenval.

Afgelopen donderdag presenteerden de Dakdokters hun eerste ‘polderdak,’ een groen dak op een kantoorgebouw aan de A10. Een uitstekende buffer voor regenwater, zegt De Leeuw: “Er kan 83 kubieke meter aan water opgeslagen worden. Dat water wordt dan gewoon onderdeel van het waterschap.” Bovendien werkt het dak geluiddempend, en is het tot 50 graden koeler dan een zwart dak.

Het polderdak  is een project van de stichting Green Business Club Zuidas (GBS Zuidas), een lokale club die onderdeel is van de impactorganisatie GBC. De club richt zich op de verduurzaming van de Zuidas, met als doel dit gebied tot een aantrekkelijker omgeving te maken om te wonen en te werken. Daartoe werkt de stichting samen met diverse andere bedrijven, waaronder de Dakdokters.

Als het aan De Dakdokters ligt, heeft binnenkort ieder kantoorgebouw aan de A10 zo’n dak. En ook die vierduizend dampende voetbalvelden.

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?