De Mediaweek

De Mediaweek op het Radioring Gala: alle interviews

Afgelopen donderdag werden in Hilversum de Radioringen en Marconi Awards uitgereikt: de meest prestigieuze prijzen in de radiowereld. Oscar van Oorschot stond namens De Mediaweek langs de rode loper en sprak daar met een aantal radiomakers.

Chantal Quak: “Rob van Someren had zijn rechterbeen willen geven om hier te kunnen zijn”

Rob van Someren (Radio 10) won de Radioring voor beste presentator, maar sleepte met zijn programma Somertijd ook de hoofdprijs in de wacht: de Radioring voor het beste programma! Omdat Rob op vakantie was, kon hij er niet bij zijn en werden de prijzen in ontvangst genomen door het team van Somertijd.

Michiel Veenstra: “De KINK-luisteraar weet ons er elke keer tussen te stemmen”

Michiel Veenstra (KINK) was met zijn ochtendshow KINKSTART genomineerd voor de Radioring voor beste programma. Behalve radio-dj leidt hij ook de zender en heeft hij de afgelopen jaren gestreden om een veiling van FM-frequenties af te dwingen, met succes.

Klaske Tameling: “Ik zie deze prijs als een erkenning voor de journalistiek”

NPO Radio 1 won de Marconi Award voor de beste zender. Oscar van Oorschot sprak met zendermanager Klaske Tameling.

Bart Arens: “Ik ben al begonnen met de Top 2000-mashup van komend jaar”

Bart Arens (NPO Radio 2) was met zijn programma Aan de Slag genomineerd voor een radioring, en was zelf genomineerd voor de prijs voor beste presentator. Aan Oscar van Oorschot verklapt hij dat hij al is begonnen met de Top 2000-mashup voor kerstavond 2023.

Willemijn Veenhoven: “Alleen op de muziekzenders zijn vooral mannen te horen”

Spijkers met Koppen (NPO Radio 2) was ook genomineerd voor de Radioring. Een unicum in het 35-jarige bestaan van het satirische programma. Hoewel de prijs voor beste presentator sinds dit jaar genderneutraal is, is Willemijn Veenhoven de enige vrouw die meedingt naar de prijs voor het beste programma.

Marieke Elsinga: “Ik denk dat het nog te vroeg is om de mannen en vrouwen samen te voegen”

Ook de winnaars van de Radioring van vorig jaar, Mattie Valk en Marieke Elsinga (Qmusic), waren aanwezig op het Radioring Gala. Mattie Valk won met F1 Aan Tafel de prijs voor beste podcast, Marieke Elsinga was genomineerd voor de prijs voor beste presentator. Elsinga sprak zich onlangs nog uit tegen de keuze van de organisatie om die prijs genderneutraal te maken, omdat er volgens haar nog steeds weinig vrouwelijke radiomakers zijn. Valk kwam pas nog in het nieuws na een duur ongelukje in de studio.

Rob Janssen: “Ik ben blij dat de radio wordt gevierd”

Rob Janssen en Jorien Renkema (NPO 3FM) mochten het gala presenteren. Janssen heeft dat de afgelopen jaren ook gedaan, behalve vorig jaar, toen hij met het programma Partij voor de Vrijdag zelf genomineerd was. Voor Jorien Renkema was het de eerste keer.

Jo van Egmond: “Ik heb mijn eerste sporen bij AmsterdamFM verdiend”

Jo van Egmond mocht de Marconi Award voor beste zender uitreiken. Onlangs stapte zij over van nieuwslezen bij de Coen & Sandershow op Radio 538 naar het presenteren van het programma 5 Dagen op NPO Radio 1. Oscar van Oorschot sprak met haar.

Foto: AVROTROS

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?