Opvang Vluchtkerkgroep geregeld

Een groot deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers van de zogeheten “Vluchtkerk-groep” heeft alsnog het aanbod van Amsterdam geaccepteerd voor opvang in het voormalige huis van bewaring in de Havenstraat. Dat gebeurde vrijdagavond laat na verhitte discussie in de groep met burgemeester van der Laan en vrijwilligers van de Raad van Kerken. Van de 159 vluchtelingen gaan er 75 naar het oude huis van bewaring aan de Havenstraat. De rest van de groep heeft gekozen voor individuele opvangmogelijkheden in Amsterdam.

Van der Laan persoonlijk wist de mensen over te halen het aanbod te aanvaarden, omdat ze anders op straat komen te staan en in vreemdelingendetentie terecht kunnen komen. De groep weigerde het aanbod aanvankelijk omdat de oude gevangenis ze teveel confronteert met traumatische ervaringen in hun eigen land of in vreemdelingenbewaring. Van der Laan heeft toegezegd dat iedereen vrij is in en uit te lopen in het gebouw aan de Havenstraat. Ook zullen nog oude spullen die doen denken aan een gevangenis, zoals ME-spullen en handboeien, verwijderd worden.

De Vluchtkerkgroep moet aanstaande dinsdag het huidige onderkomen, een gekraakt kantoorpand aan de Weteringschans, verlaten op last van de eigenaar van het pand.

Leave a Reply