UPDATE: Demonstrerende studenten bezetten Maagdenhuis

Zo'n twee- tot driehonderd studenten zijn gisteravond het Maagdenhuis binnengevallen. Dertig van hen hebben er overnacht en zijn nu nog in het pand. Medewerkers kunnen naar binnen, maar hun wordt geadviseerd ergens anders te gaan werken. Een delegatie van de jongeren gaat vanmiddag met minister Bussemaker van Onderwijs in gesprek. Onder de binnendringers zijn studenten die net zijn vrijgelaten na de bezetting van het Bungehuis.

 

De demonstrerende studenten bestormden het Maagdenhuis rond 19.30 uur. Ze trapten de deur in van het UvA-gebouw waarin het College van Bestuur (CvB) van de universiteit werkt. De studenten eisen het onmiddellijke aftreden van het bestuur en willen dat een volgend bestuur democratisch wordt gekozen. 

Volgens de gemeente Amsterdam heeft de UvA aangifte gedaan tegen de inval wegens lokaalvredebreuk. Daardoor zou de ME het pand nu kunnen ontruimen.

 

Om 21.45 uur bezocht het CvB het Maagdenhuis. Vervolgens vond er een debat plaats tussen de leden van het bestuur en aanwezige studenten. Louise Gunning, de voorzitter van het CvB, zei teleurgesteld te zijn over de inval. Ze vroeg de studenten het Maagdenhuis rustig te verlaten en morgen terug te komen om een dialoog te houden. De studenten willen niet alleen een dialoog over de toekomst van de UvA, maar ook concrete veranderingen in de voorgenomen plannen van de universiteit. Ze weigeren vooralsnog weg te gaan.

20150225_190840

 

Rond middernacht kwam burgemeester Van der Laan langs om met de demonstranten te discussiëren over de afgelopen dagen en de ontstane situatie. Hij toonde begrip voor de problemen van de studenten, maar wilde hun acties niet steunen. Van der Laan sprak zijn vertrouwen uit in voorzitter Gunning. Daarnaast kondigde hij aan dat ook het Maagdenhuis zal worden ontruimd, maar wel op een vreedzame manier. Wanneer dat zal gebeuren werd niet duidelijk. De burgemeester wenste de studenten bij zijn vertrek uit het pand 'wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie' toe.

20150226_011940

Het binnendringen van het Maagdenhuis gebeurde nadat de betogers in een protestmars van het Bungehuis (een pand van de Faculteit der Geesteswetenschappen) aan de Spuistraat naar het Spui waren gelopen. In eerste instantie spraken verschillende actievoerders de bij elkaar gekomen mensen voor het bestuursgebouw toe. Daarbij werden kritische teksten over het Spui gescandeerd.

20150226_020110

Afgelopen dinsdag werd een eerste, spontane protestmars gehouden van het Bungehuis naar het Spui. Aanleiding hiervoor was de ontruiming van het UvA-gebouw. 46 actievoerende studenten werden bij deze politieactie gearresteerd. Ze hadden het Bungehuis ruim elf dagen bezet.

 

De studenten protesteren voor een democratischer Universiteit van Amsterdam. Ze willen meer inspraak op het beleid van de onderwijsinstelling. Ook zijn ze tegen de bezuinigingen op de Faculteit der Geesteswetenschappen.

 

Foto's: Ismaël de Bruijn.

Comments are closed.