Diva in de dop: Alexandra 1942-1969

Komende zondag is er weer een aflevering van de Diva’s van Droste, ditmaal met twee uur lang aandacht voor de Duitse zangeres Alexandra, die komende week 80 jaar zou zijn geworden, als zij niet door een mysterieus en noodlottig ongeluk was overleden in 1969. Alexandra hoort daarmee bij de ‘Club van 27’: een grote groep artiesten die allemaal op hun 27e overleden.

De zeer ambitieuze Alexandra maakte in 1967 een razendsnelle entree in de entertainmentindustrie en werd internationaal bekend met de hits Zigeunerjunge (o.a. gecoverd door Dalida en ‘onze eigen’ Lenny Kuhr) en Sehnsucht, waaraan ze zelf een grote hekel had. Maar achter de façade van de ogenschijnlijk zorgeloze zangeres gaan meerdere drama’s schuil, waaronder een huwelijk met een dertig jaar oudere man, een abortus en een bigamist als verloofde. Ook werd Alexandra in zeer korte tijd tot een slachtoffer van haar eigen succes, doordat zij als ‘hitmachine’ werd uitgebuit. Sinds haar abrupte dood kreeg Alexandra meer een meer een iconische status.

Luuck Droste vertelt haar levensverhaal, laat een uitgebreide keuze uit haar meertalige werk horen (Duits, Frans, Hebreeuws, Russisch), spreekt daarnaast uitvoerig met Marc Bijlsma die Alexandra als expert van het betere luisterlied uitvoerig belicht en het programma sluit af met een nieuwe editie van de rubriek ‘Diva’s zingen diva’s‘, waarin we covers van Alexandra’s hits horen, door andere dames van formaat. En daarbij komt zowaar ook Imca Marina voorbij!

De Diva’s van Droste over Alexandra werd zondag 15 mei 2022 uitgezonden op Radio SALTO tussen 9.00-11.00 uur en om 17.00-19.00 uur nog eens herhaald. De aflevering is hieronder terug te luisteren.

Comments are closed.