Nico ter Linden: “Mijn Katholieke vrienden verlaten hun kerk”

fotobijschrift: Ds. Nico ter Linden (r) en zijn gastheer pastoor Pierre Valkering (l) na de lezing.
© 2012 menne vellinga/amsterdamfm

 
Ds. Nico ter Linden (76) was zondagmiddag gast(s)preker in de Obrechtkerk (RK) aan de Jacob Obrechtstraat. Het was geen reguliere mis, maar een bijeenkomst uit de maandelijkse serie 'Muziek en zin'.

Vier korte overdenkingen had Ter Linden in petto voor zijn gehoor. Bij de opening stond hij stil bij de verschillen tussen de Katholieke eredienst en de invulling van de Protestantse tegenhanger. Zijn verhaal werd verbeeld door een vakantie ervaring in Italië waar de schrijver beide kerkdiensten op een dag bezocht. De toehoorder kreeg de nodige kritiek op de Roomse kerk te horen.

Tegenover AmsterdamFM (Menne Vellinga) verklaarde Nico ter Linden: “Dat leek me wel aardig…” “Het is niet ondienstig om die verschillen een beetje op het spoor te komen…”  De samenwerking tussen de twee geloofsstromingen ligt volgens ds. ter Linden geheel stil. Er zijn volgens hem geen levende contacten meer. Op de vraag of hij zich niet op glad ijs begaf als gast onder dit Roomse dak zei de oud voorganger van de Westerkerk: “Ik vond het niet al te gewaagd, Protestanten zijn gewend een beetje te protesteren en te provoceren … , ik heb het in liefde gedaan, de Katholieke kerk gaat ook mij ter harte. Mijn Katholieke vrienden verlaten die kerk…”

Zijn (rode) draad deze middag was de kerk als verhalen gemeenschap. Er werd stil gestaan bij God. Er wordt volgens Ter Linden eindeloos gezeurd wie god is, maar in de kerk hebben we het over een heel speciale god, de God van Israel. Al die andere goden is afgoderij, dat moeten we afzweren… Anders gaan we naar de Filistijnen…

Thema drie was het vertellen van de verhalen. “Deze moeten we behoeden. Maar die verdienen ook uitleg… Noch de KRO, noch de NCRV, noch de EO vertellen bijbelverhalen. Deze houden alleen Bijbelkwissen“, volgens Ter Linden.

Het slotstuk ging over de dromen die Jozef (destijds) mocht uitleggen aan de Farao. Nico ter Linden koppelde dit verhaal aan de huidige marktsituatie. Na de vette jaren kwamen de magere in het oude Bijbelverhaal wel heel dicht bij deze tijd…

Op de vraag of hij het betreden van de kansel in zijn ooit zo vertrouwde Westerkerk niet mist zegt Ter Linden: “Ik mis het zeker…, maar ben toen gaan schrijven.” Hij hertaalde de Bijbel en schreef ook korte verhalen. Binnenkort verschijnt: 'De geboorte van J.C.' een kerstverhaal!

De voorganger werd muzikaal onderbroken door organist Jos van der Kooy. De twee hebben jaren samen gewerkt in de Amsterdamse Westerkerk.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?