Eberhard van der Laan (62) overleden

Burgemeester Eberhard van der Laan is gisteravond op 62-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gemeente vanmorgen bekendgemaakt. Hij stierf “thuis, in alle rust”, aldus een woordvoerder.

Van der Laan leed al geruime tijd aan longkanker, maar bleef ondanks zijn ziekte gewoon doorwerken. Enkele weken geleden maakte Van der Laan bekend dat hij uitbehandeld is en zijn taken neerlegt. Hij meldde zich daarop ziek bij de Commissaris van de Koning.

Vorige week brachten premier Rutte, vicepremier Asscher en koning Willem-Alexander nog een bezoek aan Van der Laan, vermoedelijk om afscheid te nemen.

Eberhard van der Laan was sinds 1976 lid van de PvdA en begon zijn politieke carrière als assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. In de jaren 90 was hij al actief in de Amsterdamse gemeenteraad en richtte ondertussen zijn advocatenkantoor Kennedy Van der Laan op. In 2008 werd hij minister van Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende IV. In 2010 volgde Van der Laan voormalig burgemeester Job Cohen op, die vertrok naar de Tweede Kamer. In 2016 tekende hij nog voor een tweede termijn als burgemeester van Amsterdam.

Van der Laan zal worden herinnerd als een burgemeester van alle Amsterdammers. Tijdens zijn ambtsperiode kreeg hij onder andere te maken met de Amsterdamse zedenzaak, de vluchtelingencrisis, terreurdreiging, het debat over Zwarte Piet en de bezetting van het Maagdenhuis, waar hij zich vaak persoonlijk mee bemoeide.

Zijn carrière kende ook positieve hoogtepunten, zoals de kampioenschappen van Ajax en de tweede plaats op het WK Voetbal van 2010, de inhuldiging van koning Willem-Alexander en het bezoek van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama aan het Rijksmuseum.

In een laatste interview bij Zomergasten, eerder dit jaar, sprak Van der Laan geëmotioneerd zijn laatste wens uit: “Ik hoop dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is”.

Kort na het bekendmaken van het neerleggen van zijn taken werd er voor de ambtswoning van de burgemeester nog een groot applaus georganiseerd. Het is nog niet bekend of er een openbare plechtigheid zal plaatsvinden.

Comments are closed.