Economisch nieuws: Brouwer en bank doen het wat minder

1,36 miljard euro; een teleurstellend bedrag. Volgt u het nog? Het is de jammerlijke nettowinst van bierbrouwer Heineken van dit jaar. Immers: minder dan de helft van de nettowinst van vorig jaar. Tevens schrapt bank ING nog eens 300 banen. Het moet allemaal maar kunnen.

Bier
Geheel onverwacht sprak bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer wederom van een 'uitdagend jaar'. Volgens Van Boxmeer werd Heineken geraakt door economische tegenwind en 'ongunstige ontwikkelingen in wet- en regelgeving'. Hij benadrukte dat zijn bedrijf desondanks kon blijven investeren in zijn merken en producten. In de tweede helft van het jaar was een verbetering te zien van de verkoop in onder meer West-Europa, aldus de topman.
Waar het grote financiële verschil aan ten grondslag ligt is overigens redelijk te duiden. Algeheel gezien had de bierbrouwer dit jaar voornamelijk last van een afvlakkende economische groei in een aantal belangrijke markten. Toch ook kon de familiezaak nog een meevaller bijschrijven van een kleine 1,5 miljard euro als gevolg van de overname van Asia Pacific Breweries.
De toekomst stemt gunstig: waar Heineken in 2013 alleen dankzij overnames de omzet wist op te voeren, verwacht het dat dit jaar op basis van eigen financiële mogendheid het jaar door te kunnen komen. Hoewel de bierconsumptie bij ons en in West-Europa naar verwachting afneemt, gaat het bedrijf uit van volumegroei in opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika.

Bank
Grootse bankier ING schrapt nog eens 450 banen, waarvan 300 bij zijn Nederlandse bankactiviteiten. (Nog) Niet bekend is of zich onder de gedupeerde werknemers ook Amsterdammers bevinden.
De ontslagen komen bovenop het verlies van circa 1400 banen dat vorig jaar voor de periode tot en met 2015 werd aangekondigd. In totaal kost de in 2012 ingezette reorganisatie nu circa 4100 arbeidsplaatsen.
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers gaf aan dat het banenverlies vooral komt door het veranderende gedrag van consumenten, die steeds minder gebruikmaken van bankfilialen. 'Daardoor zijn helaas meer veranderingen nodig', stelde hij. 'We richten ons op de levering van de beste service aan onze klanten. Dat kan helaas soms met minder mensen.'

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?