Een terugblik op winterfestival Grasnapolsky

Midden op de Veluwe ligt Radio Kootwijk, een complex van 450 hectare groot. Vanaf 1923 vormde het voormalige zendstation een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Tijdens de eerste zonnestralen van 2014 zo halverwege februari, bood deze sprookjesachtige omgeving een podium aan winterfestival Grasnapolsky.
 

In Je Moeder op Maandag laat Amber Roner je iedere week kennis maken met muzikaal talent. Voor AmsterdamFM bezoekt ze daarvoor ieder jaar verschillende muziekfestivals en zo ook Grasnapolsky.  Daar sprak ze met met enkele artiesten die volgens kenners in 2014 wel eens heel groot kunnen worden.

 

Interview The Future's Dust
De muziek van The Future’s Dust heeft misschien qua gevoel wel iets weg van Bon Iver en James Blake. Dromerig en liefdevol. Toch zijn de vijf uit Friesland naast het podium juist lekker bijdehand en staan ze heel realistisch in het leven. Hun EP Marrakech is door critici goed ontvangen. Op showcasefestival Eurosonic Noorderslag begin dit jaar zoemde hun naam rond als een band die je moet zien. En ook voor het Annexpodium op Grasnapolsky stond een rij voor de deur die maar niet kleiner werd. Na afloop vertellen ze nadat ook Nick gevonden is, wie ze zijn, over hun ambities en wat er besproken wordt in de bus terug.

 

Interview Afterpartees
Deze vijfkoppige band uit Horst is misschien wel de grootste outsider op het lieflijke Grasnapolsky. De Afterpartees krijgen de bezoekers met hun garagerock eindelijk echt aan het dansen. Jong, gedurfd, maar misschien voor sommige te veel van het goede qua volume. Na afloop van hun optreden zit de energie er nog goed in, maar hebben ze toch een moment zichzelf even voor te stellen.

 

Studio interview de week voor Grasnapolsky met Clean Pete
De bandnaam Clean Pete is uiteraard een verwijzing naar Pete Doherty die alles behalve schoon door het leven gaat. Maar daarmee is helemaal niets gezegd over de knappe tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven die samen Clean Pete oprichtten. Ze tekenden in 2013 een platencontract bij Excelsior Recordings. Hun debuutalbum, releasde ze de week van Grasnapolsky in Paradiso. En tot slot als je Clean Pete zegt, zeg je Anne Soldaat. Loes vertelt waarom.
 

 

Studio interview na Grasnapolsky met Man from the South
Zijn album ‘Koblenz’ gaat over onrustig zijn. Hij treed eigenlijk nauwelijks op. Des te mooier klonken de liedjes van Peter van Hulten de Man from the South in de intieme setting van de Watertoren op Grasnapolsky. Geen man voor praatjes, maar de muziek die alles vertelt. Zijn nieuwe album is al klaar, maar verschijnt pas in het najaar. Genoeg reden toch het gesprek aan te gaan met The Man from the South.

 

Studio interview na Grasnapolsky met Wonder
Het Noorden doet het tot nu toe goed op de festivals van 2014. Zo ook de zeskoppige band uit Leeuwarden: Wonder. De dromerige popliedjes bleken erg geschikt in de setting van Grasnapolsky. Eind dit jaar verschijnt het tweede album van Wonder. Patrick vertelt hoe ze het beleefd hebben op Radio Kootwijk.  

 

Comments are closed.