Een uur lang vrijwillig pijnlijden

Het is zover! Het Human Power Team doet dit weekend haar eerste aanval op het werelduurrecord op de fiets. De fietsers zullen een uur lang harder moeten rijden dan het huidige record van gemiddeld 91,6 km/h om zichzelf de ‘snelste fietsers ter wereld’ te mogen noemen.

De VeloX2 © 2012 - Bas de Meijer

Om de druk extra op te voeren heeft het team besloten om ook maar direct het laagland sprintrecord, dat nu nog op 107 km/h staat, te veroveren. Alsof het allemaal niets is.

Vorig jaar deed het team eveneens een poging, toen strandde zij met een gemiddelde snelheid van 88,3 km/h. Waardoor pakken zij dan dit jaar wél dat wereldrecord? Door gunstige weersomstandigheden, de VeloX2 en de goed geselecteerde en voorbereide fietsers.

Lekker weertje
De DEKRA testbaan in Senftenberg Duitsland is de plek waar het spektakel gaat plaatsvinden. Weersvoorspelling voor dit weekend: 27 graden en zon, maar wel met kans op onweer. Op zich een stuk beter dan het slechte weer van vorig jaar, waardoor een nieuw record vrijwel onmogelijk was. De enige spelbreker kan het onweer worden.

De Rijders
In hun jacht naar het werelduurrecord op de fiets heeft het Human Power Team twee fietsers geselecteerd: Wil Baselmans en Alwin Visker.

Wil Baselmans
Wil is een van de fietsers zonder ligfietservaring, maar kwam ondanks dit gebrek toch tot een zeer sterke uitslag op de inspanningstesten. Hij heeft zijn topprestaties voornamelijk behaald bij het mountainbiken, zo is hij Nederlands Kampioen geworden bij de Masters 2 en heeft hij ook meerdere malen op het podium gestaan bij de Masters 1

Op de vraag wat Wil verwacht van de daadwerkelijke recordpoging, antwoordt hij lachend: ‘Dat wordt een uur lang vrijwillig pijn lijden. Maar als het lukt, gaat het heel mooi zijn.’

 

Wil Baselmans

Alwin Visker
Alwin Visker, van beroep tennisleraar, is een van de fietsers die al wel bekend is met het ligfietsen. Alwin rijdt al vele jaren met het driewielmodel en is hiermee de huidige Nederlands Kampioen tijdrijden met een gemiddelde snelheid van 58,26 km/h.

Naast ligfietsen is Alwin voornamelijk actief in de tenniswereld. Hij is dan ook de eigenaar van een tennisschool. Zelf heeft hij de nationale top 75 bereikt bij het enkelspel en de nationale top 35 bij het dubbelspel. Ook bezit hij het wereldrecord dubbelspel spelen met 57 uur en 13 minuten.

[vimeo id=”43720937″ width=”550″ height=”300″ align=”center”]

De VeloX2
Het team heeft de VeloX1, de ligfiets van vorig jaar, eens flink geanalyseerd. Kon deze fiets nog meer aerodynamisch worden gemaakt? Jazeker. Er hoefden enkel wat dingen veranderd te worden. Wat zijn de grootste aanpassingen? 1. Het verwijderen van vrijwel alle raampjes voor meer stroomlijning. Een kleine camera bovenop de fiets en een beeldschermpje binnenin zorgt ervoor dat de fietsers nog steeds kunnen zien waar zij naartoe rijden. 2. Een spitsere neus, want ook dit zorgt voor een nog meer gestroomlijnde vorm.

Resultaat: qua aerodynamica boekt de VeloX2 35% winst ten opzichte van de VeloX1!
Live volgen
Het Human Power Team is er zeker van dat een nieuw wereldrecord binnen handbereik ligt. Live de pogingen volgen? Dat kan via de volgende link: Live wereldrecordpoging volgen.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?