Eerste hoogbegaafden basisschool in Amsterdam opent haar deuren

Hoogbegaafde kinderen in Amsterdam kunnen vanaf vandaag voor het eerst de hele week naar een gewone school. Een gat in de markt omdat deze vorm van onderwijs niet eerder in Amsterdam bestond. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 2,3% van de kinderen in Amsterdam hoogbegaafd is. Dat zijn naar schatting 1400 leerlingen, zo laat Kirsten Slisser van de gemeente Amsterdam onze redactie weten.

Annemieke van der Groen, directrice van basisscholen de Vlinderboom in Amsterdam West en de Poseidon op IJburg, is trots dat zij een zichtbaar verschil kan maken voor deze groep kinderen. “De reacties van ouders en de kinderen zijn zeer positief, kinderen die zijn vastgelopen bloeien enorm op”, zo verklaart zij. Hoogbegaafde kinderen kunnen de leerstof een stuk sneller tot zich nemen, de vraag is wat doe je in de andere helft van de tijd. Volgens Van der Groen worden scholen steeds beter in het aanbieden van bijzondere vormen van onderwijs, maar er is nog onvoldoende aanbod. “Op het moment dat ouders zich bij ons op school melden, zijn kinderen vaak vastgelopen, worden ze gepest en ontwikkelen zich daardoor niet goed. Het doel is om alle kinderen een plek te geven op onze scholen, ook hoogbegaafde kinderen verdienen een plek”, licht ze toe.

De kinderen worden niet zo maar toegelaten tot de scholen. De ouders moeten eerst een IQ test overleggen. Daarna bekijkt de school samen met de ouders en een orthopedagoog welke onderwijsbehoefte het kind heeft en lopen de kinderen een week mee op school. Pas daarna komen ze op school. Er zitten maximaal 20 kinderen bij elkaar in de klas. De klassen maken gewoon deel uit van de school. Volgens de gemeente is het beleid voor hoogbegaafde kinderen nog in ontwikkeling, zo verklaart Kristen Slisser. De gemeente is vooral aanjager en regisseur, schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderwijsaanbod, liet zij de redactie weten.

De opening vindt vandaag plaats op 24 april a.s. om 16:00 uur op basisschool de Poseidon op IJburg. Een uil, symbool van de wijsheid, brengt vliegend de sleutel van de school. Na het officiële gedeelte is er voor de kinderen een roofvogelshow.

Leave a Reply