Eerste Open Toren Dag in Amsterdam

Op zaterdag 9 maart 2013 vindt de eerste Open Toren Dag in Amsterdam plaats. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zullen verschillende torens in Amsterdam hun deuren openen en kan het publiek gratis naar boven klimmen. Onder de torens die te bezichtigen zijn, vallen onder andere de Westertoren, de Zuiderkerkstoren, de Montelbaanstoren en ook wat modernere torens als die van het Lloyd Hotel, het Mövenpick Hotel Amsterdam Centre en het Fletcher Hotel Amsterdam.

Naast het beklimmen en bezichtigen van de verschillende torens, zijn er ook verschillende nevenactiviteiten. Drie beiaardiers zullen voor de start van het torenklimmen een muzikaal intermezzo verzorgen: Gideon Bodden vanuit de Zuiderkerkstoren van 9.20 tot 09.30 uur, Boudewijn Zwart volgt hem op van 09.30 tot 09.40 uur vanuit de Oudekerkstoren en Frits Reynaert sluit af vanuit de koepel van Paleis Amsterdam van 09.40 tot 09.50 uur. Daarna volgt om 10.00 uur de officiële opening bovenop de Beurs van Berlage door de wereldberoemde en torenhoge Amsterdamse basketballer Henk Pieterse. Vervolgens zijn vanaf 10.00 uur de deelnemende torens tot 16.00 uur geopend. Beiaardier Gideon Bodden zal de Open Toren Dag om 16.00 uur afsluiten met muzikale klanken vanuit de Munttoren.

Tijdens de Open Toren Dag kan iedereen ook deelnemen aan de fotowedstrijd: Amsterdamse Hoogtepunten. Iedereen kan deelnemen door een foto te maken van zowel deelnemende als niet deelnemende torens in Amsterdam. Deze foto’s kunnen tot 24 maart geüpload worden op www.facebook.com/opentorendag. De deelnemers maken kans op het winnen van een bezoek aan de koepel van Paleis Amsterdam, de Boardroom van de Rembrandttoren of Toren Overhoeks. Daarnaast kan er ook een historische wandeling of het genieten van het Hoofdstad Brasserie menu (exclusief drank) gewonnen worden. De jury, bestaande uit de Amsterdamse fotografen Jan van Breda en Martijn van de Griendt kiezen de winnende foto’s. De winnaars worden op 6 april 2013 bekend gemaakt.

Om toegang tot de torens te krijgen, hebben bezoekers een rode of een groene polsband nodig. Dit in verband met de veiligheidsmaatregelen en het maximaal aantal bezoekers in de torens. Rode polsbandjes zijn nodig voor torens waarvan het aantal bezoekers gemaximaliseerd is. Dit geldt voor de Posthoornkerk, de Oudekerkstoren, de Westertoren en de Zuiderkerkstoren. De groene polsbandjes zijn nodig voor de overige torens: de Beurs van Berlage, De Waag, het Fletcher Hotel Amsterdam, het Lloyd  Hotel, de Montelbaanstoren, het Mövenpick Hotel en de Ransdorper Toren. Hier kunnen bezoekers ter plaatse op ieder gewenst moment tijdens de Open Toren Dag hun gratis polsband ophalen.

De rode polsbandjes die nodig zijn voor het bezoeken van de eerder vermelde torens zijn vanaf 15 februari tot 5 maart 2013 te bestellen op de site opentorendag.nl. Ook voor meer informatie over de Open Toren Dag kan u daar terecht.

Leave a Reply