Stille tocht voor doodbloedende zorg in Amsterdam

Vanavond om 18.00 uur begint bij woon-zorgcentrum Sint Jacob de begrafenis van de zorg. Voor de stille tocht zullen ongeveer honderd mensen zich – gekleed in het zwart en gewapend met fakkels – verzamelen aan de Plantage Westermanlaan. De actie is een geluid tegen het huidige zorgbeleid in Amsterdam. 

Organisator Annette Schlatmann verwacht dat er vooral veel verzorgers aan de stille tocht mee zullen doen. De ouderen zelf blijven binnen. “De meesten bewoners uit Sint Jacob zijn erg slecht ter been, daarom hebben we besloten om portretten van ouderen mee te nemen. Dan zijn ze toch een beetje bij ons”.

Schlatmann heeft de bezuinigingen in de zorg zelf van dichtbij gezien. “Mijn vriendin werkt in de thuiszorg en dan komt het probleem dat we bij zorginstellingen hebben heel dichtbij”. Volgens haar is het geen fabeltje dat verpleegkundigen maar een bepaalde tijd hebben om voor hun ouderen te zorgen. “Dat verzorgers 90 seconden krijgen om bij ouderen steunkousen aan te trekken, klopt.”

Voor de verzorgers zeer triest, maar de ouderen lijden hier het meest onder. “Al die mensen bouwen ook een band op met de verpleegkundigen, ze zien hun verzorgers bijna als familie. Nu gaan ze zich minder veilig voelen in hun eigen huis”.

Vanmorgen kreeg de geplande actie al een flinke dreun, maar Schlatmann houdt de moed erin. “De stille tocht is weken geleden aangekondigd en vanmiddag zou de gemeenteraad dit onderwerp bespreken, maar dat is niet doorgegaan”. Of wethouder Erik van der Burg aanwezig zal zijn bij de begrafenis van de zorg, is ook onzeker, “maar misschien komt zijn vervanger”.

 

CELINE VAN DER BURG

 

Leave a Reply