‘Er is te weinig bewustzijn over hoe gemengd onze samenleving al is’

 

Een jaar gevangenisstraf, dat kreeg de blanke Richard Loving toen hij in juni 1958 trouwde met zijn zwarte vrouw, Mildred Loving. Dit gebeurde in de staat Virginia, waar destijds nog een verbod was op raciaal gemengde huwelijken. De twee lieten het er niet bij zitten en stapten naar de rechter. Mét resultaat: op 12 juni 1967 besloot het Hooggerechtshof dat er een einde moest komen aan dit verbod. Een historische gebeurtenis dat al jaren in Amerika wordt gevierd en waar ook in Amsterdam bij stil wordt gestaan.

 

 

Stichting LovingDay.NL vormt een platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen in Nederland. Ieder jaar worden op 12 juni en in de dagen eromheen kwesties verkend waarmee gemengde relaties en gezinnen tegenwoordig te maken hebben. Dit jaar vindt Loving Day voor de derde keer plaats in Amsterdam. Het thema van het uitgebreide programma is: De verbeelding van gemengdheid.

 

 

Tijdens Ritme van de Stad spreekt Johan Nota met de projectleider van Loving Day, Annemiek Beck. Beck stelt onder andere dat er te weinig bewustzijn is over hoe gemengd onze samenleving al is. Zo zijn er volgens haar een half miljoen interraciale stellen. Luister hier naar het interview.

Comments are closed.