Eton Mess – Godfried van Bouillon

Dat je met een wolk van romige, luchtige, spierwitte Pavlova belegd met heerlijke verse aardbeien en room de eetzaal komt binnenlopen en struikelt over de drempel… Voilà. Het lekkerste toetje ooit is geboren: Eton Mess. Godfried van Bouillon laat je horen hoe je dat klusje klaart. Zonder struikelen;-)

Eton Mess met aardbeien/port coulis

Wat heb je nodig?

Voor de coulis:

– 500 gram dieprvries aardbeien

– 150 ml ruby port

– 100 gram suiker

– wat limoensap

Voor de mess:

1 grote meringue vanille en/of aardbei (ca 125 gram)

250 ml ongeslagen slagroom

200 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker ( of 2 eetlepels zelfgemaakte vanille suiker)

1 doosje verse aardbeien van goede, zoete kwaliteit

verse munt om te garneren

Eventueel wat limoenzest, fijne kristalsuiker en eiwit

Hoe doe je het?

Breng de port met de suiker aan de kook en laat vervolgens op een laag vuurtje inkoken tot ongeveer de helft. Voeg de bevroren aardbeien toe en laat ontdooien en iets garen. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Maal het fijn met de staafmixer en voeg naar smaak nog wat limoensap en eventueel wat suiker toe. Voor een mooi glad resultaat kun je de coulis zeven. Voor dit gerecht hoeft het zeker niet, het is tenslotte een rommeltje. Laat de coulis afkoelen.

Doe de mascarpone in een ruime kom en druk het wat plat en roer het wat door. Voeg slagroom en vanillesuiker toe (verse vanille en fijne suiker mogen natuurlijk ook en dat is natuurlijk nóg lekkerder en mooier met die kleine zwarte puntjes!) en klop het eerst rustig en daarna op een wat hogere stand tot een stijve crème.

Als je het écht af wilt maken kun je nu in een klein bakje van de staafmixer wat muntblaadjes, limoenzest en fijne kristalsuiker malen tot een mintgroene zeer aromatische suiker. Klop een eiwit los (niet luchtig), doop de boven rand van de bakjes waarin je de mess gaat serveren voor ongeveer 2 millimeter in het eiwit en vervolgens in de groene suiker. Je krijgt zo een glinsterend groen kristallen randje op je bakje.

Breek vervolgens de merengue in brokjes en verdeel over de bakjes. Laat er wat plakjes aarbei opvallen en wat lepels mascarponeroom. Laatbovenop weer wat schijfjes aardbei vallen en eventueel nog een dot room. Gier er de coulis overheen en maak af met een takje munt en misschien nog wat muntsuiker.

Eet smakelijk!

Natuurlijk kun je variëren met verschillende smaken merengue en verschillend fruit. In de zomer zou je mascarpone kunnen vervangen door roomijs: werk dan snel om het ijs niet geheel te laten smelten!

Kus van Godfried X


More Berichten for Show: Scheltema Live

Comments are closed.