Ex-ajacied Nordin Wooter: “Suriname is een land met zoveel potentie op voetbalgebied”

Een officieuze oefenwedstrijd tegen de kampioen van Trinidad & Tobago (W Connection), een affiche dat weinig tot de verbeelding spreekt, maar voor de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) misschien wel de wedstrijd van het jaar kan worden. Ex-ajacied Nordin Wooter en Ajax-icoon David Endt werden recent door de SVB aangetrokken om het officieuze Surinaamse elftal vorm te geven. "Met deze westrijd willen we de bereidwilligheid van alle Surinaamse jongens die in Europa spelen aantonen."

 

Maar met bereidwilligheid alleen komt de ploeg er niet. Nederlandse Surinamers mogen volgens de Surinaamse wet geen dubbel paspoort bezitten en kunnen daarmee niet opgeroepen worden om de eer van hun (tweede) thuisland te verdedigen. Daar lijkt in januari verandering in te komen. Er is een wetswijziging in de maak, om een dubbele nationaliteit aan te kunnen nemen. Tal van Surinaamse jongens, die het Nederlands efltal qua niveau soms maar op een haar na ontlopen, kunnen dan toch tot spelen komen in een nationaal elftal.

 

"Mijn moeder woont in Suriname, ik heb er mijn roots," aldus een trotse Wooter. "Het zou voor Suriname, met zoveel voetbalpotentieel fantastisch zijn op het hoogste niveau mee te dingen. Daarnaast zou het land er ook internationaal gezien mee op de kaart worden gezet."

 

En potentieel is er zeker. De hele onderneming mag dan "officieus" zijn, tal van prominente Nederlandse Surinamers verbinden inmiddels hun naam aan het initiatief. Dean Gorré is als bondscoach aangesteld en heeft onder andere Evander Sno, Milano Koenders, Donovan Slijngard en Ryan Koolwijk aan zijn selectie toegevoegd. "Wat goed is veranderen we niet. Dean heeft veel ervaring en een goede klik met de jongens. Hij weet waar het omgaat en staat daar ook achter. Als we door kunnen, dan blijven we dat in deze samenstelling doen."

 

Aanstaande zondag vertelt David Endt tijdens het programma Wedstrijdritme live in de uitzending meer over het Surinaamse elftal en de ambities van de SVB.

 

Comments are closed.