FABIOLA levend kunstwerk NU DOOD

Niet geheel onverwacht is 66 jaar oud, Fabiola zondagmorgen 27 januari 2013 overleden, in het Hospice Sint-Jacob te Amsterdam.

Dit heeft een woordvoerder van hem vanmorgen laten weten.

Als extravagant uitgedost ‘levend kunstwerk’ was hij jarenlang een bekend fenomeen in het Amsterdamse stadsleven – en niet alleen in de homoscène. Daarnaast kennen velen hem als vrijwilliger o.a. in de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen.

Fabiola is als Peter Alexander van Linden op 26 mei 1946 geboren te Weilheim in de Duitse deelstaat Beieren. Zijn vader was Belg en zijn moeder een Duitse. Zijn jeugd bracht hij voor een groot deel door in Antwerpen. Rond zijn dertigste besloot hij naar Amsterdam te verhuizen omdat het klimaat voor homo’s daar gunstiger was dan in België.

De artiestennaam Fabiola heeft hij voor het eerst gebruikt tijdens een Amsterdams filmfestival, medio de jaren ’70 georganiseerd door de Rooie Flikkers. In zijn burleske uitmonstering liep hij er bij, volgens de Rooie Flikkers, als een koningin. Hij was Belg, de koningin der Belgen was Fabiola, en zo werd het haar naam.

De laatste weken van zijn leven hebben velen nog afscheid van hem kunnen nemen in zijn eigen kamer in het hospice. Kanker waarvoor hij eerder was behandeld was weer terug gekomen en bleek niet meer behandelbaar. Vandaar zijn keuze in Hospice Sint Jacob in de hoofdstad te verblijven.

De kop boven dit bericht “FABIOLA levend kunstwerk NU DOOD” is de door hem voorgestelde tekst op zijn grafmonument.

Comments are closed.