Felix Meritis bijna failliet

Felix Meritis aan de Keizersgracht is bijna failliet. Gisteren is surseance van betaling aangevraagd. Dit bevestigt directeur Linda Bouws van de instelling, Felix Meritis Foundation, in een vraaggesprek met Het Parool.

De exploitatie van twee miljoen levert onvoldoende op om de jaarhuur van vier ton aan de eigenaar van het pand, de stichting Felix Meritis Beheer, te voldoen. Dit jaar kwam het instituut niet verder dan de helft, zo meldt Het Parool. Verder is de structurele subsidie gehalveerd en is de commerciële verhuur van de ruimtes in het pand teruggelopen.

Het pand is naar verluidt rond de vier miljoen euro waard, maar Felix Meritis Beheer heeft voor vijf miljoen leningen op het gebouw afgesloten. Tegelijk met de surseance werd het pand gisteren overgedragen aan de gemeente Amsterdam, die garant staat voor de leningen. Reddingspogingen hebben het afgelopen half jaar niets opgeleverd.

Sinds juli heeft Felix Meritis de problemen aan het gemeentebestuur gemeld, dat garant staat voor de leningen op het pand. Toch houdt de stichting de hoop dat met hulp van de gemeente en nieuwe investeerders de stichting kan blijven bestaan.

Leave a Reply