Film Symmetry brengt kunst en wetenschap samen

Film Symmetry brengt kunst en wetenschap samen tijdens de première op 14 maart. De film Symmetry van regisseur Ruben van Leer gaat in première op het Cinedans festival in EYE Amsterdam. Deze operafilm speelt zich af in de deeltjesversneller van ’s werelds grootste wetenschappelijk instituut CERN en is een van de eerste films die daar gedraaid is. Symmetry verschijnt samen met de documentaire Symmetry Unravelled, waarin choreograaf Lukáš Timulak en operazangeres Claron McFadden uit de korte film én toonaangevende fysici zoals Robbert Dijkgraaf ingaan op de relatie tussen kunst en wetenschap.  

Op 18 maart worden de films bovendien vertoond op het CERN-festival van The New Scientist en op 28 maart in CERN.

 

In Kunst & Cultuur vertelt filmmaker Ruben van Leer samen met documentairemaakster Juliette Stevens aan presentatrice Amber Roner over Symmetry en de relatie tussen kunst en wetenschap. 

 

Synopsis
Symmetry
 CERN-fysicus Lukas werkt aan de theorie van alles en de kleinste elementaire deeltjes. Wanneer de zang van sopraan Claron McFadden hem uit balans brengt, volgt hij haar, terug naar het moment van vóór de oerknal — toen tijd nog niet bestond. Een liefdesverhaal zonder eind…

 

Symmetry Unravelled, de documentaire laat zien hoe de twee uiterst verschillende werelden, kunst en wetenschap, zich kruisen en wat de resultaten ervan zijn. Het neemt de kijker mee achter de schermen van Symmetry, van diep onder de grond in CERN tot ver boven de zeespiegel op de prachtige Boliviaanse zoutvlaktes. Betrokken artiesten én toonaangevende fysici gaan in op de relatie tussen kunst en wetenschap. Met o.a. fysici Robbert Dijkgraaf en Michael Doser, operazangeres Claron McFadden en dansers Lukáš Timulak, Celia Amade en Joeri Dubbe.

 

Tijdens de 12e editie – van 11 t/m 15 maart 2015 in EYE, Amsterdam – presenteert Cinedans de beste internationale dansfilms, documentaires en (interactieve) installaties.

Comments are closed.