Fred Coesel wil Amsterdamse voetbalclubs verenigen om jeugdvoetbal te redden

Deze week schreef Fred Coesel, voorzitter van AFC IJburg, een opiniestuk in het Parool. Aanleiding hiervoor waren drie incidenten op één zaterdag bij voetbalwedstrijden van zijn club. Coesel, zelf als voetbalouder de rust zelve, wil strengere regels voor misdragers bij jeugdwedstrijden. Wedstrijdritme belde met de voorzitter van de voetbalclub op IJburg.

“We merken al jarenlang dat er een soort voetbalcultuur is ontstaan waar het heel normaal is om continu commentaar te geven op de scheidsrechter. Waardoor de sfeer op en rondom het veld steeds minder wordt. Dat willen we stoppen. Wij hebben bij AFC IJburg zelf velddiensten rondlopen, die zorgen ervoor dat de mensen achter de hekken staan en we spreken mensen ook aan wanneer zij afwijkend verdrag vertonen richting scheidsrechters.”

Het voetbal kan volgens Coesel nog wel water leren van sporten als waterpolo en rugby. “Bij waterpolo volgt er meteen een straf nadat er tegen de scheidsrechter wordt gesproken. In het voetbal staan na een beslissing regelmatig meerdere spelers naar de scheidsrechter te schreeuwen. Wij kunnen van waterpolo en rugby leren dat er eens meer respect wordt getoond naar de leidinggevenden. Daar zouden ze in de Eredivisie eens mee kunnen beginnen.” “Ook de grensrechter heeft het vaak zwaar te verduren, wat mij betreft mag buitenspel dan ook gewoon afgeschaft worden. Daar ontstaat zo veel irritatie uit.”

Dat er veel gelijkgestemden zijn bleek wel uit de vele reacties op het artikel in het Parool. “Op mijn opiniestuk heb ik reacties gekregen vanuit het hele land, het heeft ook in het Dagblad van het Noorden gestaan en iedereen is het er mee eens.” Na het stuk in de krant moet er nu worden doorgepakt vindt de voorzitter. “We gaan samen met vele Amsterdamse clubs, de KNVB en de politiek om de tafel zitten. Er is zo veel goede wil na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen maar het is te gefragmenteerd. Er zijn zestig amateurclubs in Amsterdam dus een geheel vormen is ook niet makkelijk maar we willen langzamerhand iets gaan veranderen in het jeugdvoetbal.”

Beluister hieronder het gehele gesprek met Fred Coesel:


More Berichten for Show:

Comments are closed.