Fred Ros spreekt voor het eerst op openbare zitting

Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, is vanochtend voor het eerst gehoord op een openbare zitting. Hij werd eerder veroordeeld tot 30 jaar cel. In ruil voor belastende verklaringen tegen onder andere Willem Holleerder en Dino Soerel is zijn straf gehalveerd.

Zo verklaarde hij vandaag dat Holleeder minstens zeven miljoen aan Dino en zijn groep heeft betaald. Dit geld was afkomstig van de afpersing van Willem Endstra. Ook kreeg Ros, naar eigen zeggen, opdracht van Ali A. om Nedim Imac te vermoorden. Hij doet vervolgens een boekje open over de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. ‘Dino had geen reden om hen om te brengen, hij kent hen eigenlijk niet. Willem Holleeder had een veel groter belang. Alleen hij zat vast toen duidelijk werd dat Van der Bijl met de politie sprak. Dino was wel vrij en heeft toen de beslissing genomen hen te liquideren.’

Ros verscheen vermomd in de rechtszaal. Zo werd niet bekend of zijn gezicht operatief veranderd is. Dit leidde tot protest bij de advocaten van de verdachten, zij willen Ros in de ogen kunnen kijken. Het hof heeft na beraad toch besloten dat Ros zijn vermomming mag houden. Het proces vindt vandaag plaats in de streng beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Comments are closed.