Geen levende standbeelden meer op de Dam

De bekendste levende standbeelden van de Dam zijn hun werkplek niet zeker, nu het stadsdeel weigert hun een vergunning te verlenen. Ze stappen naar de bezwaarcommissie, dat schrijft Het Parool vandaag.  De levende standbeelden zijn boos. Drie levende standbeelden staan al jaren stil op de Dam – Terletskij en Kolesnikov als de rinkelende Neptunus en een Romeinse ridder, en Batman als Batman, maar krijgen nu geen vergunning meer.

Terletskij, geboren in Sint-Petersburg, is al veertien jaar werkzaam op de Dam: ‘We hebben al vijf keer een boete gekregen van 170 euro. Ze hebben zelfs een keer mijn pak afgepakt en ons met handboeien afgevoerd, alsof we criminelen zijn.’  Door een recente verandering in de algemene plaatselijke verordening (APV) mogen straatartiesten zonder vergunning nog maar een halfuur per dag op dezelfde plek blijven. Daarna dienen ze zich minstens honderd meter te verplaatsen – en afgezien van de Dam mag bijna nergens in het centrum worden opgetreden.

Vorig jaar was plotseling sprake van overlast van een grote groep Roemenen, verkleed als Freddy Krueger en Magere Hein, die toeristen zouden hebben lastiggevallen.

Leave a Reply