Gemakkelijke zege Ajax – spitsenstrijd nog altijd open

Twaalf punten uit vier wedstrijd was de duidelijke opdracht van trainer Frank de Boer vorige week. Dat konden er in de ArenA echter nog maar tien worden, na het gelijkspel vorige week uit bij ADO Den Haag.

 

Winnen in de eigen ArenA was dan ook een must deze avond.  Tegen Willem II dat het, onder aanvoering van topscorer Samuel Armenteros, in het geheel niet onaardig doet in de Eredivisie, geen uitgemaakte zaak. Hoewel de cijfers niet in het voordeel van de Tilburgers spreken. Geen enkele ontmoeting met de Amsterdammers werd tot nu toe in winst omgezet. 

 

Sigthorsson vs. Milik

Trainer Frank de Boer ruimde deze week weer eens een basisplaats in voor de bonkige IJslander Sigthorsson in het centrum van de aanval. Dit ten koste van de zichtbaar balende Milik. Het vertrouwen in de IJslander betaalde zich in de veertiende minuut uit. Slim aangespeeld in de zestien, ronde de Sigthorsson  eenvoudig af. De spitsenstrijd bij de Ajacieden laait daarmee in alle hevigheid op.

 

Des te triester dat Sightorsson een minuut later per brancard het veld moest verlaten na een grove overtreding van Messaoud. Milik mocht derhalve al in de eerste akte zijn opwachting maken en haalde in de 27e minuut zijn sportieve gelijk. Ook deze keer werd een Ajax-spits gemakkelijk bereikt in de zestien. Milik schoof de bal beheerst onder keeper Lamprou door.

 

Dat was het teken voor een uitgestelde pakjesavond. Veltman in de 31e minuut – een lepe boogbal – nogmaals Milik in de 43e minuut en het slotakkoord in de 57e minuut door Davy Klaassen, bepaalde de eindstand op 5-0.

 

Met die ruime voorsprong op het bord en het verder onmachtige Willem II, konden twee debutanten in de eredivisie het veld betreden. Zowel Riechedly Bazoer, als Queensy Menig, mochten in de tweede helft speelminuten maken.

 

Een makkelijke avond voor de Amsterdammers en een mooie opwarmer voor de belangrijke wedstrijd tegen Apoel aanstaande woensdag dus. Maar wat moet trainer Frank de Boer nu toch met zijn spitsen?

 

Twee gelijkwaardige spitsen

"Kolbeinn gaf de hele week een goed signaal af en kwam aan het einde van de week naar me toe. Ik ben er klaar voor zei hij. Ik heb hem daarvoor beloond. Ik denk dat er twee gelijkwaardige spitsen zijn. Als je kijkt naar de training en hoe goed ze zijn met afwerken, is Kolbeinn misschien zelfs nog wel verder daarin."

 

Het blijft wat trainer Frank de Boer betreft dan ook een beslissing van week tot week. Voor de aankomende weken is het pleit echter beslecht in het nadeel van Sightorsson. De voorlopige diagnose na de "daze actie" van Messaoud op de enkels van Sigthorsson, is syndesmoses letsel. Schade aan het vlies tussen scheen- en kuitbeen. Een relatief kleine blessure – herstel tijd enkele weken – maar wel in bijzonder ongunstige periode voor de Amsterdammers.

 

Voor zomeraankoop Zivkovic, lijkt daarmee een debuut in het eerste van Ajax weer een stukje dichterbij. "Zivkovic schuift niet automatisch door, maar hij heeft wel stappen gezet. Ik heb meerdere opties en als ik denk dat hij er nog niet klaar voor is, heeft het geen zin hem te selecteren. Dan houdt hij alleen een stoel warm."

 

Wie woensdag waarschijnlijk wel weer zijn rentree maakt in de aanvalslinie bij de Amsterdammers, is Anwar El Ghazi. Hij trainde vandaag weer volop mee en is inzetbaar voor de beslissende wedstijd voor Europese overwintering.

 

Hoewel de trainer het dus per week zal bekijken, lijkt het publiek het meeste vertrouwen te hebben in Milik als aanvalsleider. Met een aantal kunstige ballen, hakjes, twee doelpunten en een assist, kreeg hij de handen deze avond het vaakst op elkaar.

 

Comments are closed.