Gemeente probeert lekken te stoppen

De gemeente Amsterdam heeft dit weekend maatregelen getroffen tegen het lekken van geheime financiële informatie. Aanleiding hiervoor is het uitlekken van een nota over bordeelbeleid. Deze nota kwam in handen van bordeelhouders uit het Wallengebied.

Ambtenaren hadden verschillende passages met belangrijke informatie bewerkt, waarna ze de nieuwe versie op internet plaatsten. Door de tekst te copy-pasten bleek de geheime informatie eenvoudig weer te kunnen worden teruggehaald.

In de gelekte nota staat geschreven dat bordeelhouders bij onteigening ongeveer zes miljoen euro meer kunnen ontvangen dan bij ‘minnelijke verwerving’. Bij minnelijke verwerving komt de overheid in overleg met eigenaren tot overeenstemming over verkoop van hun bezit.

In de gemeenteraad is verbijsterd gereageerd op het uitlekken van de nota. SP en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld; D66 wil een spoeddebat over het incident. Men wil niet alleen de oorzaak ervan weten, maar ook of er nog meer vertrouwelijke informatie door derden kan worden ingezien. Burgemeester Eberhard van der Laan noemde de blunder eerder ‘ontzettend stom’.

Leave a Reply