Vals spel bij besluitvorming IJburg, ex-wethouder Duco Stadig ontkent betrokkenheid

Stadsecoloog Martin Melchers (68) kreeg twee weken voor het referendum over de komst van IJburg, in 1997, van de gemeente Amsterdam een spreekverbod opgelegd. Mede dankzij het monddood maken van de ecoloog werd het referendum in het voordeel van het stadsbestuur beslist. Dit blijkt uit zijn boek Van Eiburg tot IJburg dat volgende week uitkomt.

Melchers (68), die in de jaren negentig voor de gemeente werkte, was tegen de plannen voor IJburg. Veertien dagen voor het referendum moest hij bij zijn baas de directeur van Ruimtelijke Ordening Ab Oskam, komen. Die had van de politiek opdracht gekregen om mij de mond te snoeren. Hij zei: “Ik wil jou niet meer op de televisie zien. Je mag tot aan het referendum niet meer met de media praten.” Ik stond perplex en zei: “Maar dat is vals spelen. Dit kun je niet maken.” Maar Melchers moest inbinden, want zijn baan stond op het spel. “Tegelijkertijd moesten mijn collega’s brieven naar de krant sturen, waarin ze uitlegden hoe goed IJburg wel niet was.”

De volksstemming pakte goed uit voor het neekamp. Melchers: “Van de ruim 223.000 stemmers waren er 130.000 tegen. Maar de opkomst was te laag, dus kon de gemeente de mensen gewoon negeren.” Ex- wethouder Duco Stadig ontkent dat hij de opdracht gaf om Melchers de mond te snoeren. “Dat is niet mijn stijl. Dat was meer de stijl van Oskam” verklaarde hij. Haije Bouwman vroeg Jupijn Haffmans van De Gezonde Stad (voorheen Milieucentrum Amsterdam) of hij dacht dat deze dingen nog steeds gebeuren.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?